Paul Verhoeven mag dan de lippen stijf op elkaar houden, Vlaanderen had op de set zijn eigen infiltrant. Matthias Schoenaerts (‘Any Way the Wind Blows’, ‘Meisje’, ‘Dennis van Rita’) versierde een bijrol in ‘Zwartboek’ en lichtte voor focus – via gecodeerde boodschappen die hij per langeafstandseend richting thuisfront stuurde – een tipje van de sluier.

Welke rol vertolk je?

Matthias Schoenaerts: Ik speel Joop, een van de verzetsstrijders die het hoofdpersonage Rachel (Carice van Houten, nvdr.) helpen om onder te duiken en te infiltreren bij de bezetter. Kortom: een kerel die den Duits een kloot aftrekt. (lacht)

Een Hollandse verzetsstrijder met Antwerpse tongval, is die niet meteen verdacht?

Schoenaerts: (lacht) Dat valt wel mee. Het is duidelijk dat ik dit keer geen Antwààrps kon spreken, maar zo’n overdreven Hollands accent hoefde voor Verhoeven gelukkig ook niet.

Is Verhoeven echt zo’n bullebak als beweerd wordt?

Schoenaerts: Daar heb ik weinig van gemerkt. Het klopt dat de draaidagen bij hem érg lang duren en dat hij echt wel de kapitein is op het schip, maar een slavendrijver zou ik hem niet noemen. Hij is al 69, maar hij heeft verdomme meer energie dan veel jonge regisseurs. Hij lijkt onuitputtelijk.

Staat hij open voor discussie?

Schoenaerts: Toch wel, al heb ik het nog niet nodig gevonden zijn instructies in vraag te stellen. Hij kan scènes uitleggen als geen ander en bovendien is Joop een kleine, welomschreven rol die relatief weinig creatieve input behoeft. Je hebt je tekst, je hebt je regieaanwijzingen en je doet je werk.

Dit is je eerste langspeelfilm op buitenlandse bodem. Hoe ben je eigenlijk in de cast van ‘Zwartboek’ terechtgekomen?

Schoenaerts: Ik heb auditie gedaan bij een castingbureau in Amsterdam, zonder vooraf te weten voor welke rol of welke film. Ik wist alleen dat het een film van Paul Verhoeven was. Uiteindelijk heb ik het scenario pas kunnen lezen de dag voor de opnames begonnen. Wat rijkelijk laat is om nog van gedacht te veranderen. (lacht)

Heb je er spijt van, dan?

Schoenaerts: Helemaal niet. Het scenario is wel erg hollywoodiaans: de bekende combinatie van drama, romantiek en geweld. Maar van Verhoeven weet je dat hij weet waarmee hij bezig is – het is een uitdaging om met iemand te werken die zoveel ervaring heeft. En het thema van collaboratie en verzet blijft natuurlijk interessant.

Je wist toch dat je van de maker van ‘RoboCop’, ‘Total Recall’ en ‘Basic Instinct’ een portie seks en geweld kon verwachten?

Schoenaerts: Zijn Basic Instinct en RoboCop van hem? Dat wist ik niet eens. Wow, ’t is van mijn kinderjaren geleden dat ik die films heb gezien. (enthousiast) Ik wist wel dat hij Starship Troopers had gemaakt – een geweldige film trouwens – en ook aan zijn oude Nederlandse werk, zoals Turks Fruit, hou ik goede herinneringen over. Het is misschien publiekscinema, maar er zit tenminste een persoonlijke signatuur en een gloeiende ziel achter, en dat is net hetgeen waar ik naar zoek. Zwartboek toont ook dat verzet en collaboratie geen strijd zijn van goed tegen kwaad, van helden tegen slechteriken, maar heel wat complexer en dubbelzinniger in elkaar steken. Het zou dus best wel eens een film kunnen worden die voor de nodige controverse zorgt, wat alleen maar goed is. Zeker nu politiek fanatisme weer in de lift zit.

De film moet dit najaar in roulatie komen. Klopt het dat de opnames nog altijd niet afgelopen zijn?

Schoenaerts: Inderdaad. Er zijn nogal wat productieproblemen geweest: sets die niet konden worden gebouwd omdat men de budgetten niet rond kreeg, crewleden die niet tijdig werden betaald, dat soort dingen. Vandaar dat er in april nog enkele weken moet worden gedraaid, al hoor je mij niet klagen. Het is nu eenmaal een grote productie, dus weet je dat dit soort dingen kan gebeuren.

Laat ze een poepje ruiken!

DOOR DAVE MESTDACH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content