DE TYLERTAPES. – De toekomst van de hiphop is in handen van een twintigjarig ‘joenk’ dat vooral geen voorbeeld wil zijn. Afgaande op zijn provocerende teksten en onheilspellende griezelbeats is dat geeneens een slecht idee.

Goblin

hiphop

Xl Recordings

‘I’m not a fucking role model’ – het zijn de eerste woorden van Tyler, The Creator op Goblin. Een waarschuwing voor al diegenen die Tyler tegen zijn zin willen bombarderen tot spreekbuis van een generatie, een opgestoken middenvinger naar de moraalridders die moord en brand schreeuwen om zijn provocerende teksten die bol staan van, euhm, moord, brand en pornografische seks. De halve planeet ziet in deze twintig jaar jonge slungel de nieuwe hiphopmessias, maar Tyler Okonma spreekt enkel voor zichzelf. De nachtmerries in zijn hoofd neemt u er maar bij. Of niet, het zal hem aan de skateboardende reet roesten.

Goblin pikt de draad op waar Tyler hem aan het eind van zijn gratis downloaddebuut Bastard liet liggen: op de fauteuil van dokter TC, de therapeut die hem het relaas van diens afwezige vader ontfutselde. Je hoeft geen Peter Adriaenssens te heten om te snappen dat TC een van de stemmen in Tylers hoofd is, een innerlijk klankbord waarop de jongeman uit Compton, Los Angeles, zijn frustraties, obsessies en trauma’s laat kaatsen. En ja, een sterke maag is soms nodig om doorheen verzen als ‘rape a pregnant bitch and tell my friends I had a threesome’ te ploegen. Voor u er Tyler van verdenkt een chronisch masturberende Markies De Sade met baseballpet te zijn, let goed op de vaak slimme woordspelingen en dubbele bodems – of lees tussen de regels goudeerlijke ontboezemingen genre ’the mental images on how her face looked / the closest I got is when I poked her on Facebook’, uit de verknipte liefdesballade Her.

Dit is hiphop op maat gesneden van een generatie waarvoor elke seksuele gril met een paar muisklikken binnen handbereik is, in een tijdperk waarin videogames de meest bloeddorstige realiteit inhalen met de snelheid van een ADSL-verbinding. Hiphop in zijn meest zuivere vorm ook: confronterend, uitdagend en reactionair. Het pijnlijk exhibitionisme van de jonge Eminem in het kwadraat, gecombineerd met de vlijmscherpe anti-establishmenttirades van Ice T, wiens grofkorrelige timbre nog het dichtst in de buurt komt van Tylers griezelig overjaars klinkende keelklanken. De minimale beats en onheilspellende synthesizerdreunen lijken rechtstreeks uit obscure horrorprenten geplukt, af en toe doorspekt met verdwaalde jazzriedels. Goblin is trouwens – toeval of niet – de naam van het huisorkest dat de bloedspetterfestijnen van de legendarische slashermaestro Dario Argento begeleidde. Kids, een goede raad: houd ma en pa op 30 juni veilig weggeborgen achter slot en grendel, dan trappen Tyler en zijn kliek van Odd Future Wolf Gang Kill Them All namelijk de eerste dag Rock Werchter in gang.

DOWNLOAD

Yonkers

Tron Cat

Sandwitches

JONAS BOEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content