Een explosie van uitzinnige vreugde, gejuich, gezangen en gebalde vuisten. Dat is wat meestal gebeurt wanneer een voetballer van de thuisploeg scoort. Niet zo op een dag in maart 2013 in het stadion van de Israëlische traditieclub Beitar Jerusalem. Supporters verlieten op die bewuste dag massaal het stadion toen de Tsjetsjeense spits Zaur Sadajev, die in het grootste geheim samen met zijn landgenoot Dzjabrail Kadijev bij de club was beland, de bal tegen de netten had gejaagd.

De reden: Sadajev was moslim, en moslims zijn niet welkom bij Beitar, dat altijd al de thuishaven was van rabiate zionistische fans met een aangekweekte afkeer voor 'anderen'.

Het incident met Sadajev bleek slechts het begin van een gewelddadige supportersopstand. In de hallucinante docu Forever Pure gaat onderzoeksjournaliste Maya Zinshtein op zoek naar de oorsprong van die diepgewortelde haat en legt ze bloot hoe het probleem van Beitar tegelijk dat van de staat Israël is.

Donderdag 2/5, 00.00 NPO2

Een explosie van uitzinnige vreugde, gejuich, gezangen en gebalde vuisten. Dat is wat meestal gebeurt wanneer een voetballer van de thuisploeg scoort. Niet zo op een dag in maart 2013 in het stadion van de Israëlische traditieclub Beitar Jerusalem. Supporters verlieten op die bewuste dag massaal het stadion toen de Tsjetsjeense spits Zaur Sadajev, die in het grootste geheim samen met zijn landgenoot Dzjabrail Kadijev bij de club was beland, de bal tegen de netten had gejaagd. De reden: Sadajev was moslim, en moslims zijn niet welkom bij Beitar, dat altijd al de thuishaven was van rabiate zionistische fans met een aangekweekte afkeer voor 'anderen'. Het incident met Sadajev bleek slechts het begin van een gewelddadige supportersopstand. In de hallucinante docu Forever Pure gaat onderzoeksjournaliste Maya Zinshtein op zoek naar de oorsprong van die diepgewortelde haat en legt ze bloot hoe het probleem van Beitar tegelijk dat van de staat Israël is.