DE BAL IS OVERAL. ALLEEN DE GEUR VAN GRAS ONTBREEKT NOG: TWEE NIEUWE GAMES MAKEN VOETBAL OP DE COMPUTER HEEL REALISTISCH.

(PS2)

(PS2, XBOX, PC)

This Is Football 2005 ***

Total Club Manager 2005 ***

Gevaar voor voetbaloverkill? Niets van. Zolang die ellendig saaie Champions League-wedstrijden miljoenen kijkers voor het scherm houden, is er ook plaats voor een handvol voetbalgames. Heb je genoeg aan de pas verschenen Fifa 2005? Fair enough, maar de echte liefhebber van het balletje kan This Is Football 2005 niet aan zich laten voorbijgaan. Al was het maar omdat je in deze game, met behulp van een EyeToy-camera van PlayStation, de kans krijgt om een voetballer naar je eigen beeltenis te vormen. Dat gaat zo: EyeToy maakt een aantal afbeeldingen van je gezicht en hoofd, ingebouwde software bewerkt die afbeeldingen tot een realistisch en volledig geanimeerd 3D-model dat vervolgens op het lichaam van een speler wordt geplakt. En zo word je alsnog een wereldster, zij het enkel in de virtuele realiteit. This Is Football is niet de eerste game met zo’n functie, maar wel de eerste game waarin die feature zulke wonderbaarlijke resultaten oplevert. Niet alleen herken je jezelf duidelijk, je ziet jezelf ook stralen of balen tijdens de wedstrijd. Dankzij de geavanceerde artificiële intelligentie reageert de keeper van de tegenpartij uiterst secuur op je doelpogingen en je zult je er ook niet in slagen om een verdediger elke keer opnieuw met dezelfde fraaie passeerbeweging uit te schakelen. Dat de topteams uit de echte wereld ook hier de grootste kans op de overwinning hebben, maakt de game er alleen maar levensechter op. Volgens de spelmakers zijn er zelfs subtiele variaties in de gameplay die het verschil tussen pakweg de tactische powerplay van de Italianen en de vlotte baltoets van de Fransen moeten aanduiden, maar die subtiliteiten zijn ons eerlijk gezegd ontgaan.

Het betere tactische werk vind je in Total Club Manager 2005, waarin je je mag bewijzen als coach. Aan de hand van liefst dertig statistieken per speler en op basis van gedetailleerde gegevens over zijn technische en fysieke vaardigheden, probeer je een dream team samen te stellen. De prestaties van je spelers hangen trouwens niet alleen af van hun klasse, maar ook van hun vorm van de dag. Zo voel je eens wat de coach elke week opnieuw moet doorstaan, stijf van de stress en machteloos toekijkend in de dug-out. Bart Vandormael

Bart Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content