THE WEST WING SEIZOEN 5

0.10 – KANAALTWEE

‘Een bende neonazi’s in maatpakken’, zo omschrijft de Amerikaanse president Josiah Bartlett het Vlaams Belang in het vijfde seizoen van The West Wing. Toen bekend werd dat zijn partij ervan langs kreeg, riep Filip Dewinter Kanaaltwee meteen op om de bewuste aflevering niet uit te zenden. Tamelijk veelzeggend natuurlijk, al had hij zich de moeite kunnen besparen: de briljante Amerikaanse reeks komt op zo’n ontiegelijk uur op het scherm dat er toch nauwelijks nog iemand zal zitten kijken. (Mocht u het fragment niet willen missen: Bartlet houdt zijn tirade in Constituency of One, de vijfde aflevering.) Zoals we vorige week al schreven, valt over enkele maanden het doek over The West Wing: na zeven seizoenen is het welletjes geweest, besliste de zender NBC, vooral omdat de kijkcijfers de verkeerde kant uitgingen.

John Wells (producer): Het is natuurlijk spijtig, maar we hadden het zien aankomen. En gelukkig kunnen we ons verhaal afmaken. De regering-Bartlet zal twee termijnen aan de macht zijn geweest, en we kunnen laten zien wie de opvolger wordt.

Enkele weken geleden overleed John Spencer, een van de hoofdrolspelers. Had dat een invloed op de beslissing?

John Wells: Toen we het nieuws hoorden, wilden we er meteen mee ophouden. Maar dat zou Johns erfenis bezoedelen. Want dan zouden vijf afleveringen die al waren opgenomen niet meer uitgezonden zijn, en daarin had John, volgens mij, enkele van de beste dingen gedaan uit zijn carrière. We zullen dus gewoon zijn personage laten sterven in de serie.

De vraag is nu wie Barlet gaat opvolgen. Weten jullie al wie de verkiezing zal winnen?

Wells: Neen. Maar dat is ook niet belangrijk, want we willen in de eerste plaats laten zien hoe weinig de twee kandidaten van elkaar verschillen. Dat is in de realiteit immers ook zo. We hebben een hoop ex-adviseurs van presidentskandidaten geïnterviewd voor de reeks en die vertellen allemaal hetzelfde: het moeilijkste deel van hun job was ervoor te zorgen dat hun man niet te hard zou lijken op zijn tegenkandidaat.

The Great Race * Blake Edwards, VS 1965. Edwards slaat de bal meer mis dan raak in deze dure en langgerekte pastiche in musicalvorm op Reis rond de wereld in 80 dagen. Jack Lemmon kreeg Nathalie Wood en vooral zijn sparringpartner Tony Curtis uit Some Like it Hot opnieuw tegenover zich, maar van knetterende chemie is er deze keer geen sprake (15.35 – BBC 2) A Beautiful Mind * Ron Howard, VS 2001. Liefde wint het van schizofrenie. Zet deze vlakke, ongeloofwaardige en Oscargelauwerde biopic over Nobelprijswinnaar en wiskundegenie John Forbes Nash jr. (Russell Crowe) tussen de genomineerde films van dit jaar en het schaamrood stijgt Hollywood naar de wangen (21.00 – VijfTV) Top Gun * Tony Scott, VS 1986. ‘The ultimate gay fantasy movie’, aldus Tarantino in Sleep with Me. Scotts hoogtechnologische actiefilm in flashy esthetische beelden maakt indruk op het netvlies, maar het heldenverhaal over Navy-piloot Tom Cruise is een oppervlakkige patriottische wervingsclip (21.05 – VT4). Liefde en ontrouw We voelen kriebels in de buik, we stromen over van energie. Maar wat is de biologie achter verliefdheid? Hoe zien de hersenen van verliefde koppeltjes eruit? En waarom zijn sommige mensen trouw en fladderen anderen in het rond (21.05 – Canvas).

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content