DE BLIJDE LSD-BOODSCHAP

Op lsd zweven zonder risico op een bad trip: het kan op dvd, met de documentaires The Substance: Albert Hofmann’s LSD en Magic Trip.

Martin Witz, ZW-DUI, 2011 (Filmfreak) – Alex Gibney en Alison Ellwood, VS, 2011 (Filmfreak)

‘Turn on, tune in, drop out’, orakelde psycholoog, voormalig Harvarddocent en autodidactische lsd-goeroe Timothy Leary toen hij met de hulp van een enthousiaste Allen Ginsberg in de jaren zestig duizenden jongeren de weg wees naar psychedelische trips op lsd. In 1967 werd hij om die reden door een rechter als ‘de gevaarlijkste man van Amerika’ bestempeld.

The Substance: Albert Hofmann’s LSD,een onderhoudende Zwitserse documentaire die evengoed ‘LSD – A Biography’had kunnen heten, scheert in vogelvlucht langs de ontwikkeling, de opmars en de val van de chemische substantie die voluit lysergeenzuurdi-ethylamide heet; vanaf de toevallige ontdekking van het wondergoedje door de Zwitserse laborant Albert Hofmann tot het verbod, in 1966 eerst in Californië, daarna in de rest van het land en over de hele wereld.

Aan de hand van een welhaast psychedelische stroom van archiefbeelden, geluiden en interviews met deskundigen wordt getoond hoe de drug populair werd. Eerst als het medicijn waarvan psychiaters hoopten dat het hen dichter bij de oorzaak van psychoses zou brengen. Later als ‘geestverruimer’ in kunstzinnige kringen en verrassend genoeg ook bij het Amerikaanse leger, dat er een heus oorlogswapen van wilde maken. En uiteindelijk op straat, als de drug of choice van de extatische hippiegeneratie in de sixties.

Het resultaat is een zinnenprikkelend en leerzaam geschiedenislesje dat finaal zelfs existentiële kanttekeningen plaatst. ‘Het bewustzijn is het grootste geschenk van de schepper aan de mens’, aldus Hofmann, die als honderdjarige zelf aan het woord komt, met name over zijn bijnadoodervaringen met lsd. Hofmann bleef het tot aan zijn dood in 2008 onterecht vinden dat zijn ‘medicijn voor de ziel’ in de illegaliteit verzeilde.

Wie zich ook duchtig te goed deden aan de geneugten van psychedelische drugs waren een jeugdige Ken Kesey, auteur van de bestseller One Flew over the Cuckoo’s Nest, en zijn merry band of pranksters. Zij trokken anno 1964 in een oude schoolbus op roadtrip door de VS, op zoek naar de ziel van het ware Amerika. Aan het stuur bevond zich Neal Cassady, op wie de protagonist in Jack Kerouacs beatbijbel On the Road gebaseerd is. In de koffer: een flinke voorraad dope en acid, zoals lsd ook wel werd genoemd.

De documentaire Magic Trip is het relaas van die busreis, die uitgroeide tot de stuff of legends. Regisseurs Alex Gibney en Alison Ellwood (Taxi to the Dark Side) beperken zich daarbij niet tot een zuivere reconstructie van de trip, ze ontrukken ook de 16 mm-beelden die Kesey onderweg draaide (en die hij in een geïmproviseerde langspeelfilm wilde gieten) aan de vergetelheid. Uit meer dan 40 uur beeld en audio distilleerden zij een swingend, in psychedelica en extase gedrenkt portret dat, hoewel bij momenten even chaotisch als de drugsvisioenen, een unieke inkijk biedt in het bewuste tijdperk en de euforie van de beatgeneration.

Ontluisterend hoogtepunt is de audio-opname, doorspekt met psychedelische animaties, van de allereerste acidtripvan Kesey. Hij werd begin jaren zestig door de CIA als vrijwillig proefkonijn gebruikt voor een onderzoek naar de mogelijke toepassingen van lsd en aanverwante drugs bij het verhoren van de vijand. Maar alles bij elkaar is Magic Tripeen hoogst genietbare, zintuiglijke en af en toe aandoenlijke blast from the past.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content