Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Het gele gevaar – John Ortved duikt tegen de zin van de makers in de geschiedenis van ‘The Simpsons’.

John Ortved, Faber&Faber US, 352 blz.

Cher. Paris Hilton. Tom Cruise. Wendy van Wanten. Allemaal personen bij wie we het normaal zouden vinden dat iemand een ongecensureerde en niet-goedgekeurde biografie zou schrijven. Maar de makers van The Simpsons? Dat leek ons toch wat vreemd, enerzijds omdat de ontstaansgeschiedenis van de beste animatiereeks aller tijden toch niet doorspekt is met schandalen en sappige anekdotes, anderzijds omdat die paar keer dat we mensen als Matt Groening of Al Jean mochten interviewen, ze overkwamen als heel normale, evenwichtige personen, die nog steeds met beide voeten op de grond staan.

En toch hebben ze bij The Simpsons een paar gele lijken in de kast liggen, zo blijkt toch uit het verhaal van John Ortved en zijn ‘uncensored history’. Toen de Simpsonsfilm in de zalen kwam, wilde Ortved voor het tijdschrift Vanity Fair een orale geschiedenis van de reeks schrijven, maar hij werd stevig tegengewerkt door onder meer Groening en executive producer James L. Brooks en door de studio Fox. Op basis van de interviews met diegenen die hij wél kon spreken – voor het grootste deel mensen uit de beginperiode van The Simpsons die ondertussen vertrokken waren – schreef hij zijn artikel toch. Dat lag dan weer aan de basis van dit boek, dat er ook alleen maar kwam omdat Ortved de brieven van Fox’ advocaten naast zich neerlegde.

Op basis van die woelige ontstaansgeschiedenis zou je in het boek op zijn minst enkele verhalen over wilde orgieën op de set verwachten, maar dat valt toch wat tegen. Het grootste schandaal dat Ortved blootlegt, is dat The Simpsons veel meer het resultaat is van groepswerk dan vaak wordt aangenomen. Volgens Ortveds bronnen was en is Groening bijvoorbeeld weinig meer dan het vriendelijke gezicht van de serie, en beperkt zijn creatieve inbreng zich tot het absolute minimum. Het zijn vooral de vaak anonieme scenarioschrijvers die van The Simpsons zo’n meesterwerk hebben gemaakt, en die zien nu hun kans schoon om hun rol in de verf te zetten. Nu, Groening en co komen zoals gezegd niet aan het woord – toch niet rechtstreeks: Ortved citeert wel uitgebreid uit andere interviews – en kunnen zich dus ook niet verdedigen. In hoeverre alles echt waarheidsgetrouw is, valt dus moeilijk uit te maken. Los daarvan biedt The Simpsons wel een uitgebreid en erg lezenswaardig overzicht van hoe deze tv-klassieker tot stand is gekomen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content