Polanski’s list – Haal met de Focus Film Files tien top-dvd’s in huis. Deze week: de Poolse pianist die Roman Polanski over zijn oorlogstrauma heen hielp.

ROMAN POLANSKI

MET ADRIEN BRODY EN THOMAS KRETSCHMANN

Toen Steven Spielberg begin jaren 90 aan Roman Polanski vroeg of hij Schindler’s List wou regisseren, weigerde deze beleefd. De Poolse Jood was opgegroeid in het getto van Krakow en had zijn moeder verloren in Auschwitz. Hij oordeelde dan ook dat het onderwerp hem te na aan het hart lag om er een genuanceerde film over te maken.

Pas wanneer hij de memoires van Wladyslaw Szpilman las, zag hij een manier om zijn eigen Wereldoorlog II-demonen uit te drijven zonder zijn persoonlijke pijnen te herbeleven. De verfilming van het verhaal van de beroemde Joodse pianist die zijn familie gedeporteerd zag worden, zijn post in een werkkamp ontvluchtte en een schimmenbestaan leidde in de ruïnes van Warschau, herstelde Polanski’s reputatie als superieure filmmaker. Hij ontving zowel de Gouden Palm als de Oscar voor Beste Regisseur. Die laatste prijs kon de cineast niet persoonlijk in ontvangst nemen. Hij ontvluchtte immers de Verenigde Staten in 1978 nadat hij schuldig was bevonden aan de verkrachting van een minderjarig meisje. Toch leek deze lofuiting erop te wijzen dat Amerika klaar was om de regisseur zijn fouten te vergeven.

Polanski was trouwens niet de enige die in de prijzen viel. Ook hoofdacteur Adrien Brody kreeg een Academy Award voor zijn vertolking van de steeds magerder wordende protagonist. Om zich voor te bereiden op zijn rol verloor hij 14 kilo, zei hij de huur van zijn appartement op en verkocht hij zijn wagen. Die triomfantelijke smakkerd aan presentatrice Halle Berry tijdens de anders zo saaie Oscarceremonie zal nog zo zoet gesmaakt hebben.

Waar zijn ze nu?

Roman Polanski kan bezwaarlijk een veelfilmer worden genoemd. Dat zijn adaptatie van Charles Dickens’ Oliver Twist zo snel volgde op The Pianist was op zich een wonder. Bovendien spendeerde de regisseur een groot stuk van 2005 aan een rechtszaak tegen Vanity Fair. Het magazine had in 2002 een artikel gepubliceerd waarin stond dat Polanski een vrouw had proberen te verleiden terwijl hij op weg was naar de begrafenis van Sharon Tate. Polanski kreeg gelijk en het blad moest een schadevergoeding van 50.000 pond ophoesten.

Adrien Brody rust niet bepaald op zijn lauweren. U kon de New Yorkse acteur recentelijk nog aan het werk zien in Peter Jacksons megaremake van King Kong en binnenkort duikt hij op in Hollywoodland als een detective die in 1959 de mysterieuze dood van televisie-Superman George Reeves onderzoekt. In zijn agenda voor 2007: Manolete, Menno Meyjes’ biopic van de beroemde Spaanse toreador en I’m Not There, Todd Haynes’ Bob Dylan-mijmering waarin zeven acteurs en actrices gestalte zullen geven aan de mythische bard.

Steven Tuffin

(S.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content