Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Maandag 20/2, 22.55 – vtm

De Amerikaanse tv-industrie is geen plaats voor doetjes. De kans dat je er een serie mag maken, is ongeveer één op honderd – letterlijk: voor elke reeks die uiteindelijk op het scherm raakt, zijn er een honderdtal die onderweg een stille dood zijn gestorven. En als je dan tot de gelukkigen behoort die de afvalrace tot een goed einde hebben gebracht, begint het gevecht met de kijker. Series die er niet in slagen om snel een groot en trouw publiek te bereiken, belanden meestal heel vlug weer in de prullenmand, zoals Pan Am – zie Knack Focus van vorige week – en ook deze The Chicago Code mochten ondervinden.

The Chicago Code is nochtans van de hand van een van de meest bejubelde tv-schrijvers van de laatste jaren: Shawn Ryan, de man die zeven jaar aan het roer stond van politiereeks The Shield en ondertussen ook vier seizoenen van het actiedrama The Unit maakte. Sinds die twee series ermee opgehouden zijn, lijken zijn kansen gekeerd, want de projecten die hij de laatste jaren van de grond probeerde te krijgen, waren geen lang leven beschoren. Qua opzet heeft The Chicago Code een beetje weg van The Shield: de reeks draait namelijk rond de ‘special unit’ van een politiekorps van een grote Amerikaanse stad, in dit geval Los Angeles. Centraal personage is Jarek Wysocki, een door de wol geverfde rechercheur die van zijn ex-partner – die tot baas opgeklommen is – de opdracht krijgt om de corruptie in Chicago aan te pakken. Hij moet in de eerste plaats de handel en wandel onderzoeken van Ronin Gibbons, een gemeenteraadslid dat op alle niveaus zijn pionnetjes heeft.

Jarek Wysocki is geen Vic Mackey: hij mag dan zijn eigen methodes hebben om de misdaad en de corruptie te onderzoeken, hij blijft wel aan de goede kant van de wet staan, in tegenstelling tot zijn tegenhanger uit The Shield. The Chicago Code is zelf ook niet van hetzelfde niveau als zijn voorganger: deze reeks is gemaakt voor een van de grote zenders in de VS, wat betekent dat Ryan in de scenario’s veel minder risico’s kan en mag nemen. Ze is wel stukken beter dan de meeste andere publieksvriendelijke misdaadseries uit de VS, genre NCIS of CSI. Des te spijtiger dus dat de kijkers en de zender daar anders over beslisten en The Chicago Code na amper dertien afleveringen weer afgevoerd werd. ‘A big ball of unrealized potential’, zoals een Amerikaanse tv-criticus het gevat omschreef.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content