Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

PAPERBACK WRITER – Na precies veertig jaar heruitgebracht: de geautoriseerde Beatlesbiografie van Hunter Davies. It took him years to write, will you take look?

Hunter Davies, Ebury Press, 544 blz., euro11,5

U kent ze wel: de biografieën van pop- en rocksterren die amper anderhalve plaat uithebben en meteen gepropageerd worden als Het Definitieve Boek of Het Belangrijkste Naslagwerk. The Beatles – The Only Ever Authorised Biography is er eigenlijk ook zo één. Journalist en romancier Hunter Davies schreef het in 1968, twee volle jaren vóór de ontbinding van de Fab Four en dus ook twee jaar voor het verhaal van The Beatles finaal voltooid was. Voor een biografie van een groep die alles bij elkaar maar acht jaar heeft bestaan, vormen die twee jaren een hiaat dat nauwelijks te camoufleren valt.

Vandaar wellicht dat de 40th Anniversary Edition aan de man wordt gebracht met de schreeuwerige slogan ‘Updated and revised’ op de achterflap. Maar meer dan een nieuwe inleiding en een paar gecorrigeerde zetfouten moet u niet verwachten. Deze biografie is alleen maar verder gedateerd en Davies doet ook weinig moeite om dat te verbergen: de epiloog van het boek is nog krek dezelfde als die van een eerdere heruitgave uit 1985.

Terwijl veel biografieën te lijden hebben onder verregaande hineininterpretierung, is The Beatles onderhevig aan het omgekeerde fenomeen: Davies staat letterlijk en figuurlijk te dicht op zijn onderwerp. Letterlijk omdat het een geautoriseerde biografie betreft en de Beatles hun volle medewerking verleenden aan het boek. En figuurlijk omdat deze biografie een gezonde recule ontbeert en er derhalve niet in slaagt om de socio-culturele impact van The Beatles ook maar een béétje te duiden.

Voor de nauwkeurigheid moet u dit boek ook al niet lezen. Geen bron die slechter geplaatst is om een waarachtig beeld van The Beatles te schetsen dan de Beatles zélf – John Lennon, for one, gaf in ’71 al toe dat zijn bijdrage aan het boek ‘complete and utter bullshit’ was. En voor saillante drugsverhalen en sensationele anekdotes over groupies bent u bij Davies al helemáál aan het verkeerde adres. Britse journalisten legden in de jaren 60 nog heel wat meer schroom aan de dag dan hun collega’s vandaag, terwijl de Beatles ten behoeve van hun goede naam – en ook wel van hun respectieve gades – gewiekst genoeg waren om over onnoemelijke onderwerpen een onderlinge omerta te handhaven.

Dat dit boek ondanks alles toch een fascinerend tijdsdocument blijft, heeft alles met de uniciteit van de geautoriseerde biografie te maken, want naast The Anthology is The Beatles het enige boek waarin John, Paul, George en Ringo zelf uitgebreid aan het woord komen.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content