Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

WARE VOOR UW GELD. NA VIER JAAR SCHENKT CHRIS WARE DE WERELD NOG EENS MEER VAN HET BRILJANTE ZELFDE.

The Acme Novelty Library 16 ****

WARE

WARE, 64 BLZ., A 15,95

Chris Ware – het grootste Amerikaanse talent van de jaren negentig – hield zich de laatste jaren onledig met alles behalve nieuwe verhalen publiceren. Hij werd wereldwijd gehuldigd voor de volledige boekversie van Jimmy Corrigan, met onder andere de prijs voor het beste album in Angoulême. Hij publiceerde zijn schetsboeken ( The Acme Novelty Date Book), redigeerde ook twee verzamelboeken met vroeg werk ( Quimby the Mouse en The Acme Novelty Library), stelde een stripnummer samen van het literaire tijdschrift McSweeney’s Quarterly, leefde zijn boekdesignerstalenten uit op de heruitgaves Krazy Kat en Walt & Skeezix, en last but not least, hij werd vader.

Meer dan vier jaar na het vorige deel van zijn stripreeks The Acme Novelty Library zet hij nu weer een grote stap. Hij begint aan twee nieuwe verhalen. Building Stories vertelt in enkele pagina’s op een typische Ware-manier over de relaties tussen mensen in een flatgebouw. Ware tekent telkens een totaalbeeld van het huis en focust dan op een detail in de afbeelding, van waaruit een reeks miniprentjes vertrekt die de achtergrond van het afgebeelde vertellen. Bijvoorbeeld hoe een bloem daar gekomen is of welke gebeurtenis precies is vastgelegd op een ingelijste foto. Het tweede verhaal heet Rusty Brown, naar de pathetische rosse stripverzamelaar die Ware al eerder in kortverhaaltjes opvoerde. Nu krijgt Brown zijn biografie. Acme 16 wordt bijna integraal besteed aan enkele dagen in 1975. Rusty zit dan op school en maakt kennis met zijn vriend Chalky White. De zestig bladzijden zijn duidelijk nog maar een proloog van een boek dat minstens even dik lijkt te worden als Jimmy Corrigan, met zijn 380 pagina’s.

Rusty Brown is direct te herkennen als een Ware-epos. De thema’s gezinsproblemen, eenzaamheid, uitsluiting op school kenden we al uit Corrigan. Wares onfilmische manier van vertellen met sporadisch in het beeld verwerkte vertellerstekst blijft ook. Maar zijn werk is zo overdacht, virtuoos en persoonlijk dat herhaling in dit geval geen kwaad kan. Acme 16 is overigens het eerste nummer van zijn reeks dat de controlefreak zelf uitgeeft. Ware ziet Acme nu als een eenmalige bibliofiele voorpublicatie voor een select publiek; het grote publiek krijgt dan over een aantal jaren een dik boek voorgeschoteld.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content