TELETOBBEN

Voor sommige mensen is televisie hun venster op de wereld. Gekluisterd aan hun zetel trekken ze de aardbol rond via hun scherm. Neem nu Vlaanderen Vakantieland: dé manier van reizen voor de onavontuurlijke burger. De vrolijkste TV1-mensen nemen je mee op sleeptouw langs de mooiste plekjes. Ze maken praatjes met plaatselijke muzikanten, vriendelijke pastoors, interessante museumcuratoren of authentieke ambachtslui. Ze klimmen speciaal voor jou, badend in het zweet, een berg op of gidsen je doorheen het cultureel patrimonium van een historische stad. Alle bezienswaardigheden in een notendop. Schitterende televisie voor de gezapige thuisblijver die een uitstap naar Blankenberge al wild genoeg vindt.

Reisreportages heb ik altijd een raar fenomeen gevonden. Ik ga liever zelf de hort op dan vanuit mijn fauteuil te zitten kijken naar de avonturen van anderen. Als het scherm die betoverende panorama’s, gemonteerd op een etnisch muziekje over mij heen spuwt, bijt ik soms mijn tv-deken aan flarden van frustratie omdat ik zelf niet kan vertrekken.

Van alle reistelevisie spant LibertyTV absoluut de kroon. Een glossy reisbrochure, maar dan met bewegende beelden. En let op het enthousiaste commentaar van de deskundige ter zake. Woorden als exotisch, authentiek en ongerept worden wellustig in het rond gestrooid. De special over Bali bijvoorbeeld licht je met verve in over dit magische eiland. Beelden van de mooie natuur, de stomende vulkanen, de prachtige rijstvelden, de verbluffende cultuurschatten en de sympathieke bevolking worden afgewisseld met die van artificiële vakantieoorden, poepchique hotels, toeristische stranden en uitgestrekte golfvelden. Wanneer de presentatrice opmerkt dat het gevaar bestaat dat massatoerisme Bali overspoelt, beaamt onze Bali-specialist dat volmondig. Maar geen nood, verder in het binnenland vind je veel authentieke dorpen waar mensen nog leven zoals honderd jaar geleden. Genoeg ongereptheid om te bezoedelen. Ik weet niet hoe het zit met de kijkcijfers van LibertyTV, maar als alle kijkers de raad van de man opvolgen, zal het met de authenticiteit van Bali vlug gedaan zijn. Je hoeft slechts een halfuur naar LibertyTV te kijken om te weten dat de wereld eerder ten onder zal gaan aan meedogenloos massatoerisme, dan aan een apocalyptische kernoorlog.

De enige waardige erfgenaam van Vasco Da Gama is Michael Palin. De uitdagingen die die man met zichzelf aangaat op kosten van de openbare omroep tarten elke verbeelding. Een reis om de wereld in tachtig dagen, een reis van noordpool naar zuidpool, in de voetsporen van Hemingway, een tocht door de Sahara. Hij komt waar behalve historische figuren niemand hem ooit is voor geweest. Ook hij gaat op zoek naar het authentieke, maar steeds met

de nodige schroom. Retraites in boeddhis-tische kloosters, uitstappen met Indonesische vissers, onderonsjes met woestijnvolkeren. Toch verdenk ik hem ervan minder avontuurlijk te zijn dan hij zich voordoet. Vaak kan hij zijn geschoktheid of zelfs ergernis niet verbergen. En soms is hij gewoon een verwende westerling. Zo kreeg hij net de benijdenswaardige kans om met een Touaregkaravaan mee te gaan door de woestijn. Natuurlijk was het een uitputtingsslag. Maar wat een ervaring. Toen ze ’s avonds halt hielden om hun kamp op te slaan en de nomaden voor hem een feestmaal bereidden, wentelde hij zich in zelfmedelijden over zijn harde lot. Hij vertrouwde de camera toe te hunkeren naar een comfortabele zetel, een frisse pint en een televisie. Ik had toevallig precies wat hij zocht en wou zo met hem ruilen.

Door Mieke De Bruyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content