Tot 22 september in Capitole, Graaf van Vlaanderenplein 5, Gent. Daarna op tournee in Nederland.Tickets via Ticketclub: 0900-00.991 (B) en 0900-20.20.288 (N). Zie ook www.musichall.be

Er zijn grosso modo vier soorten mensen: zij die van musicals houden en zij die er niet van houden, zij die Suske en Wiske kunnen smaken en zij die dat niet kunnen. Als u tot de tweede of de vierde categorie behoort, kan u maar beter naar de strip- of poprubriek bladeren: we kunnen u waarschijnlijk toch niet bekeren. Maar een musicalliefhebber zonder principiële bezwaren tegen een brok heerlijke flauwekul zit gebeiteld met deze Spokenjagers.

Het scenario wijkt lichtjes af van het gelijknamige album uit 1956: Suske, Wiske, Sidonia, Lambik en Jerom gaan kamperen in de Ardennen, ze rijden over een klinknagel en zoeken dan maar onderdak in een kasteel. Een ongure landloper – in ’56 nog erg geloofwaardig – waarschuwt hen voor spoken. De lastposten verzuren het leven van een barones, onze vrienden zweren haar daarvan te bevrijden en er ontstaat een kat-en-muis-spel tussen spoken en helden. Maar op het einde komt alles goed, of wat dacht u?

Het fijne aan deze musical is dat er met de tweede en de derde dimensie wordt gegoocheld: door zeer ingenieuze computerprojecties wordt de lijn tussen strip en live-actie bijzonder dun. Acht- tot achtentachtigjarigen zullen zonder twijfel worden betoverd door de magie van Paul Geerts’ tekeningen en het spel van de acteurs. En terecht, want dit is vintage Sus en Wis. Herkenbaarheid staat centraal bij de personages: verwacht dan ook geen diep uitgewerkte psychologie, we spreken nog altijd over stripfiguren. Femke Stoop charmeert erg als een guitige Wiske, Sebastien De Smet is een kwieke Suske en Ivan Pecnik is een aardige Jerom (hij heeft alleen zijn kostuum niet mee). De glansrollen zijn echter weggelegd voor Jeroen Maes, een onweerstaanbaar hilarische Sidonia, en voor Ronald van Rillaer, die tijdens De Spokendril als een ware stand-up comedian versie van Lambik de oudere jongeren in het publiek moeiteloos op zijn hand krijgt. Het tempo van de voorstelling ligt hoog, erg hoog, waardoor sommige visuele grappen en snedige replieken af en toe in het water vallen. En de muziek van Alain – K3 – Vande Putte klinkt flets, maar dat vormt wellicht geen bezwaar voor uw oogappels. Ze zullen kraaien van plezier met deze familievoorstelling vol hartverwarmende nonsens en humor, vergezeld van een dikke knipoog van Wiske!

In coproductie met Zomer van Antwerpen en in openlucht speelt De Onderneming de trilogie Marius, Fanny en César van Marcel Pagnol. Zes acteurs brengen het komische verhaal van de jonge Marius, Fanny (zijn geliefde) en César onder het motto ‘Quand le vin est tiré, il faut le boire, surtout s’il est bon!’.

Tot 15 september aan Boothuizen SRNA, Beatrijslaan 29, Antwerpen Linkeroever.

Tickets: 03-827 91 81 of online www.desingel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content