Omdat u halverwege toch bent afgehaakt: het volledig verklapte einde van Twin Peaks, The X-Files en – we waren toch bezig – Lost. Een soort van spoilers dus. Denken we.

LOST

Bon, dat ene eiland herbergt dus een fel licht dat ‘de bron is van het leven, de dood en de hergeboorte’ – vraag niet waarom – iets wat vanzelfsprekend beschermd moet worden. Alleen: de beschermers – in het bijzonder: de gebroeders Jacob en de Man in het Zwart – hebben bonje gekregen. Om hulp in te roepen, heeft Jacob een vliegtuig laten crashen met potentiële nieuwe beschermers aan boord – vraag niet waarom. Elke beschermer kan blijkbaar min of meer doen wat hij wil – héél erg fel licht, weet u wel. Ondertussen vonden een rist andere mensen dat felle licht wel fascinerend, dus zakten de onderzoekers van de Dharma Initiative en een hele rijke gast ook af naar het eiland voor een soort Expeditie Robinson voor contactgestoorde freaks.

Verrassend simpel, als u geen verdere vragen stelt. Omdat dat nogal rechtlijnig is, staken de makers dat narratief in een flashforward en flashback, wat in het niets valt bij de flashsidewards – wij wisten ook niet dat dat bestond – in het laatste seizoen, waarin het écht moeilijk wordt. Alle personages, ook deze die al van het eiland waren geraakt of simpelweg dood waren, zitten in een soort alternatieve tijdslijn. Nu ja, dat lijkt maar zo: die alternatieve tijdslijn is in werkelijkheid het vagevuur, opgeroepen door Hurley, de toekomstige nieuwe beschermer – nu ja, hangt ervan af in welke tijdslijn je denkt – die, aangezien elke beschermer zijn eigen regels kan maken, bedacht heeft dat het leuk zou zijn als iedereen, als hij dood is, elkaar nog een keertje zou zien in een kerk – vraag niet waarom.

U volgt nu niet meer, maar dat is oké. De essentie: iedereen is dood. Wat betrekkelijk normaal is, aangezien iedereen ooit doodgaat. Einde. En u die dacht dat Lost ‘raar’ was.

O ja, die ijsbeer: de Dharma Initiative had hem mee, maar liet hem ontsnappen.

Vraag niet waarom.

THE X-FILES

De korte versie: nope, niemand weet of Mulder en Scully ooit gepoept hebben. Dit gezegd zijnde: Scully is wel zwanger geweest. Dat zou van Mulder geweest kunnen zijn, maar ook van een alien. Of van een alien die – jazeker – Mulders zaad kunstmatig bij haar heeft geïnsemineerd. Dat laatste is, niet geheel verrassend, de meest waarschijnlijke verklaring binnen The X-Files.

Soit, de lange versie dan: de aliens willen de aarde koloniseren, maar een groepje Amerikanen, het Syndicaat, is dat te weten gekomen. Omdat de aliens superslim en -sterk zijn, heeft het Syndicaat een deal bedisseld: de aliens mogen de aarde hebben, maar alleen als de mens verder mag leven in een alienhybridevorm. Of zoiets. Als onderpand kregen de aliens een kind van het Syndicaat als onderpand – papa Mulder zat in dat Syndicaat, maar wilde het niet doen, waarna de Rokende Man ervoor gezorgd heeft dat Mulders zus ontvoerd werd. Of zoiets.

Ondertussen heeft het Syndicaat ontdekt dat de aliens hen zwaar aan het rippen waren: ze hebben een virus geïnstalleerd op aarde, om onduidelijke redenen in de vorm van zwarte smurrie, waardoor mensen aliens in zich krijgen. Of zoiets – weten wij veel, dat stuk was ons nooit helemaal duidelijk. Het Syndicaat is boos geworden, de aliens hebben Supersoldaten naar de aarde gestuurd om de identiteit van héél, héél belangrijke mensen over te nemen. Even wordt heel erg onduidelijk wie wie is, maar: de aliens winnen. Geplande datum voor de kolonisatie: 21 december 2012, het einde van de Mayakalender.

Mulder en Scully kunnen daar 202 episodes lang volstrekt niets aan veranderen, maar blijven desalniettemin hardnekkig niet poepen. Einde.

TWIN PEAKS

Die grijze heeft het gedaan. Aan de rest begínnenwij niet eens.

(G.Z.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content