SKYFALL SPECIAL EDITION ****

DANIEL CRAIG in SKYFALL. 'Ik wilde Bonds wereld helemaal afbreken', legt regisseur Sam Mendes uit.
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

MENDES. SAM MENDES – Skyfall is niet alleen een van de betere Bondfilms, maar ook de meest succesvolle. Met dank aan regisseur Sam Mendes.

Sam Mendes

GB, 2012

Twentieth Century Fox / Blu-ray

‘Tien jaar geleden vroeg Daniel Craig me of het wel een goed idee was de rol van Bond aan te nemen’, onthult regisseur Sam Mendes in de zestig minuten durende making of Shooting Bond die op de blu-ray van Skyfall werd gestanst. ‘Ik antwoordde: doe het niet! Je zult het personage nooit meer van je af kunnen schudden. Acht jaar later kwam ik hem weer tegen op een feestje. Hij vroeg me langs de neus weg of ik misschien interesse had om een Bond-film te regisseren en ik zei zonder nadenken: absoluut, wanneer beginnen we?’

Mendes’ enthousiasme is maar een van de vele pigmenten die van Bonds 23e avontuur Skyfall niet alleen een van de leukste episodes uit de franchise maakten, met een wereldwijde box office van 1,1 miljard dollar – het dubbele van voorgangers Casino Royale en Quantum of Solace – bleek het ook met voorsprong de succesvolste. Nochtans had Mendes nooit eerder een rechttoe-rechtaanactiefilm gedraaid, terwijl het enige Hollywoodepos op zijn cv – de Desert Storm-satire Jarhead – op een commercieel fiasco was uitgedraaid.

Skyfall is dan ook niet die arthouse Bond waarvoor sommige 007-fans op voorhand hadden gevreesd, al toont de maker van American Beauty en Revolutionary Road zich opnieuw een cerebrale stilist die duidelijk goed over het personage van de iconische glamourspion, zijn dubieuze verleden en veranderde rol in dit cybertijdperk heeft nagedacht. ‘Ik wilde een moderne, spectaculaire actiefilm maken’, legt Mendes uit. ‘Tegelijk wilde ik Bonds wereld eerst helemaal afbreken en pas daarna weer opbouwen. Vandaar dat hij faalt in de openingsscène, wat nooit eerder is gebeurd, en hij zich aanvankelijk een dinosaurus voelt. Het is de oude, door de wol geverfde Bond die zichzelf moet heruitvinden en als een feniks uit zijn as verrijzen. We leren een andere, persoonlijkere kant van hem kennen, wat hem menselijker en kwetsbaarder maakt.’

Geen paniek! Ondanks zijn revisionistische insteek en de knipogen naar Bonds verleden bevat Skyfall wel degelijk weer alle ingrediënten die de franchise vijftig jaar na de eerste film, Dr. No, nog altijd onverslijtbaar maken. De babes, de auto’s, de exotische locaties, de megalomane schurken (Javier Bardem!)… Heen enkel cliché ontbreekt, maar Mendes stopt ze eindelijk nog eens in een stijlvol jasje, voegt er een minimum aan (foto)realisme en psychologisch sérieux aan toe en maakt er geen hyperkinetische kitschorgie van.

Of Mendes weer in de regiestoel kruipt voor Bond nummer 24 is voorlopig onbevestigd, al is de kans groter geworden nu bekend is geraakt dat de volgende twee films elk op zich zullen staan en geen back-to-back geschoten tweeluik zullen vormen, zoals aanvankelijk voorzien. In afwachting kunnen de fans hun hart ophalen met de blu-ray die, zoals mocht worden verwacht, niet alleen een prima hd-transfer van Skyfall bevat, maar ook de obligate waaier aan extra’s zoals de making of, een commentaartrack van Mendes, een van producenten Barbara Broccoli & Michael G. Wilson plus een item over de première in Londen. Nice. Very nice.

FOCUS TRAKTEERT

www.knackfocus.be

Win 3 Skyfall-pakketten met dvd en soundtrack. Zie pagina 8.

DAVE MESTDACH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content