RUSSELL BRAND: ‘Omdat ik een langharige ex van Katy Perry ben, zou ik niets te zeggen hebben? Belachelijk!’

Op de affiche van zijn Messiah Complex valt enige gelijkenis met de heiland niet te ontkennen. Acteur, presentator, stand-upcomedian en algehele relschopper Russell Brand komt met die nieuwe show naar Brussel, waar hij niets minder dan de revolutie zal prediken.

RUSSELL BRAND: In Messiah Complex ga ik in op religies en overtuigingen aan de hand van vier figuren die ik bewonder: Jezus, Che Guevara, Gandhi en Malcolm X. Wat zij gemeen hebben, is onvoorwaardelijke toewijding aan een doel groter dan henzelf. Het waren gewone mensen die de wereld wilden veranderen en ook wisten hoe ze dat wilden doen. Hun eigen persoon deed er niet toe, ze zagen het groter en dachten daarbij allesbehalve aan zichzelf. Ze dachten aan de toekomst van de mensheid en ze hadden de gave om veel mensen mee te krijgen in hun verhaal – redelijk essentieel als je de wereld wilt veranderen. Pakweg Hitler had dat ook, maar met hem heb ik persoonlijk dan weer wat minder affiniteit. En er worden al genoeg grappen, boeken en films over die man gemaakt.

Denk je dat zo iemand nu nog kan opstaan? Zijn we daar niet te blasé en te kritisch voor geworden? Of te apathisch?

BRAND: Misschien waren we dat wel, maar de tijden zijn weer aan het veranderen. We hebben de Arabische Lente meegemaakt, in Oekraïne brandt het, er was de Pussy Riot-heisa, Occupy Wall Street en de indignados: er zijn veel plekken in de wereld waar het niet goed gaat en er zijn veel mensen die daar hun ongenoegen over willen laten blijken. Anderzijds wordt ons natuurlijk ook wel wijsgemaakt dat we alles hebben om tevreden te zijn. We consumeren ons kapot, de mensen worden getemd door de media – een film als The Hunger Games is relevanter dan ooit. Ik ben een van de mensen die willen dat de dingen veranderen. Ik heb het in mijn show ook over het falen van een politiek systeem dat meer om bedrijven geeft dan om mensen en het zijn die mensen die daar genoeg van krijgen. Ik geloof echt dat de revolutie er sneller zal zijn dan we denken. In de volgende vijf à tien jaar zal er heel veel veranderen in de wereld.

In Newsnight zei je dat onlangs al. BBC-journalist Jeremy Paxman deed toen wat meewarig over jou en je ideeën, want wie ben jij – de komiek die niet eens gaat stemmen – om je uit te spreken over politiek? Je hebt hem onder tafel gepraat.

BRAND: Ik vind het idee dat ik geen hersenen zou hebben omdat ik een komiek ben, in lichte films speel, lang haar heb, me af en toe wat extravagant gedraag en een relatie heb gehad met een zangeresje (Katy Perry, nvdr.) te belachelijk voor woorden. Al is het natuurlijk net daarom dat die Newsnight-video viraal ging: niemand verwachtte dat van mij. Mensen en media plaatsen je te snel in een hokje. Ik ben er om die vooroordelen een voor een te slopen. Comedy is meer dan zomaar wat grapjes maken. Ik heb dingen geléérd van comedians. Belangrijke dingen over filosofie en over WO I bijvoorbeeld. Mijn vorige voorstellingen kwamen grotendeels spontaan tot stand. Nu heb ik gewerkt, research gedaan. Het moest kloppen.

In België hebben we een auteur, David Van Reybrouck, die stelt dat politici vandaag niet verder denken dan de volgende verkiezingen en dat we de politiek beter overlaten aan een lotingsysteem waarbij iedere burger evenveel kans maakt om verkozen te raken.

BRAND:(enthousiast) Ja, precies! De macht moet terug naar de mensen. John Lennon zei het al: power to the people. Kijk, dat bedoel ik nu: ik ben heus niet de enige die vindt dat de dingen zoals ze nu zijn moeten veranderen.

Het is de allereerste keer dat je een show naar België brengt. Heb je enige affiniteit met ons politieke systeem?

BRAND: Eerlijk: het enige wat ik er op dit moment over weet is dat het ontzettend ingewikkeld blijkt te zijn en dat niemand er nog iets van begrijpt. Ik zal mijn best doen om het te begrijpen tegen dat ik bij jullie langskom.

GEERT VERHEYEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content