RUIMTESTRATEGO

Dimitri Dewever medewerker Trends

Stop een buitenaardse invasie en verhinder de vernietiging van de aarde in het strategische XCOM: Enemy Within.

XCOM: ENEMY WITHIN

PC, PLAYSTATION 3, XBOX 360

2K

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ***

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 3 x XCOM: Enemy Within 1 x PS3 en 2x Xbox 360 Kijk snel op pagina 97.

ACHTERGROND

Deze game is een op zich staande uitbreiding op het inmiddels meer dan één jaar oude tactische sf-spel XCOM: Enemy Unknown. Dat wil zeggen dat je de vorige game niet nodig hebt en meteen aan de slag kunt met het nieuwe Enemy Within. Zelfs zonder enige voorkennis. Maar ook gamers die de vorige editie al in hun bezit hebben, zullen zich met deze bundel niet bekocht voelen. Enemy Within gebruikt de originele XCOM-game als basis, maar voegt daar nieuwe maps, grondstoffen, genetische en cybernetische upgrades, verse vijanden – zoals een transhumanistische verzetsbeweging – en online bijkomende multiplayercontent aan toe. Stevige extra’s die het totaalpakket omvangrijker én beter maken.

VERHAAL

De insteek van het spel werd zo goed als ongemoeid gelaten: als opperbevelhebber van de XCOM-organisatie – een futuristische variant op de Verenigde Naties – is het jouw taak om boosaardige ruimtewezens te bekampen die de aarde bestormen. Geregeld dien je ook ontvoeringen van mensen te voorkomen en het is belangrijk geavanceerde technologie te ontwikkelen om de intergalactische booswichten mee uit te roeien. Dat doe je zowel door beslissingen te nemen op wereldschaal als door in een land of stad individuele eskaders en eenheden aan te voeren. Firaxis, de makers van de Civilization-reeks, baseerde zich voor XCOM rechtstreeks op UFO: Enemy Unknown, een cultstrategiespel voor pc en Amiga uit 1994.

SPEELSTIJL

De acties in de game verlopen beurtelings en stapsgewijs, zoals bij een traditioneel rollen- of bordspel. Je kiest een locatie die aangevallen wordt, bepaalt je strategie en geeft een opdracht aan je XCOM-eenheden. Vervolgens reageert de vijand, waarna de oorlogsbal weer in jouw kamp ligt. Verkeerde beslissingen kunnen ervoor zorgen dat hele gebieden en zelfs landen verloren gaan. Ter verdediging is het uitbouwen van je basis al even belangrijk als het inzetten van troepen. Elke maand dien je ook de overheden en leiders van de betrokken landen tevreden te houden, zo niet verlies je fondsen en researchopties, wat dan weer invloed heeft op de oorlogvoering en het inzetbare materieel.

VERDICT

Enemy Within is zonder twijfel de ultieme versie van XCOM. Nieuwkomers en groentjes mogen de vorige editie gerust links laten liggen. Veteranen vinden een karrenvracht nieuwigheden die een tweede speelbeurt meer dan rechtvaardigen. De game is qua genre en uitwerking tamelijk uniek: eenheden en formaties uitsturen en bestrijden, geavanceerd oorlogstuig ontwikkelen, overheden tevredenstellen en fondsen beheren, het zit allemaal vervat in een bijzonder ge(s)laagde mix, zoals je die zelden in een strategiespel aantreft. Enemy Within is een stoutmoedige samenvoeging van gevechten, management, politiek en constructie én is op al die vlakken even onderhoudend.

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content