ROSS KEMP: EXTREME WORLD

ROSS KEMP in Haïti. Niet voor gevoelige zielen.

Donderdag 4/8, 21.55 – Discovery Channel

De Wetstraat 16 is nog nét geen rampgebied, en maar goed ook: anders hadden Elio Di Rupo, Bart De Wever en de andere gladiatoren misschien nog bezoek gehad van Ross Kemp. De voormalige acteur uit Eastenders – het Britse Familie, zeg maar – legt zich de laatste jaren toe op indringende documentaires en trok voor zijn laatste wapenfeit Extreme World naar vijf van de gevaarlijkste plekken ter wereld. Niet voor gevoelige zielen!

Stop één is de onderwereld van Chicago, de Amerikaanse stad met de meeste heroïnegebruikers – vijftigduizend om precies te zijn – en -dealers in de Verenigde Staten. In ware The Wire-stijl zoekt Kemp contact met junkies én drugsbonzen. Zo toont hij zonder al te veel scrupules hoe naalden in al kapotgeschoten aders worden gestoken, is hij getuige van een speedballshot (een combinatie van heroïne en cocaïne) gone wrong en wordt hij toegelaten tot een laboratorium waar ze smack met actifed versnijden. Een geluk dat Kemp, die eerder al een Bafta won voor zijn documentaire over bendevorming, zich niet al te snel laat bang maken – al laat hij de grote dealer toch netjes onherkenbaar aan het woord.

Vervolgens zakt Kemp af richting de Democratische RepubliekCongo, volgens hem en de Britse tv-recensenten ‘het dodelijkste, maar minst bekende conflict sinds WO II’. Zes miljoen Congolezen verloren er de afgelopen jaren het leven en nog veel meer vrouwen en kinderen werden er verkracht en verminkt. Ook hier toont de man de twee kanten van het verhaal: niet alleen onthult hij de verschrikkelijke levensomstandigheden in de vluchtelingenkampen, hij praat ook met een voormalige kindsoldaat met de veelzeggende naam Satan en mannen die gevangenzitten wegens de verkrachting van kinderen jonger dan vijf.

Als u al die ellende nog aankunt, volgt u Ross de week nadien gedwee naar Juarez in het noorden van Mexico, oftewel de ‘murder capital of the world’. Meer dan drieduizend mensen werden er vorig jaar brutaal vermoord in de bloederige oorlog om drugs. ‘Zilver of lood’ is een van de belangrijkste deviezen in de stad: wie geen geld heeft, krijgt een kogel. Geen wonder als je weet dat de drugstrafiek tussen Mexico en de VS een jaarlijkse omzet van veertig miljard draait.

Aangezien Kemp tijdens een vroegere reportage al eens écht beschoten werd, hoeft hij in Haïti geen ‘Robin Ramaekersje’ te doen. De realiteit is schokkend genoeg. Oké, de ellende begon met een natuurramp, maar dat de situatie er nog steeds schrijnend is, heeft veel te maken met de wijdverspreide corruptie aldaar. Meer dan tien miljard internationale hulpdollars zouden de heropbouw moeten financieren, alleen spijtig dat er amper iets concreets gebeurt, zoals Kemp aantoont.

Voor de laatste episode zoekt de Brit het dichter bij huis. In Londen concentreert hij zich op mensenhandel, toch een criminele activiteit die je in een ontwikkeld land als Groot-Brittannië niet zou verwachten. Think again: de mensenmarkt zou wereldwijd 2,5 miljoen slachtoffers maken en goed zijn voor 32 miljard Britse pond per jaar – zowat 36,5 miljard euro, alstublieft. En dat terwijl de slavernij eigenlijk al honderdvijftig jaar geleden werd afgeschaft.

BARBARA DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content