CONTENT

Kunsthal, Museumpark Rotterdam, tot 29 augustus. www.kunsthal.nl

Start

Nai, Museumpark Rotterdam, tot 31 mei. www.nai.nl

Architect Rem Koolhaas weet op een meesterlijke en intelligente wijze steeds opnieuw vragen te stellen naar de rol en de betekenis van architectuur. Hij blijft controversieel, zijn bureau OMA en zijn researchteam AMO zijn labo’s voor architectuur en stedenbouw. Nadat ze eerder in Berlijn te gast was, wordt de expositie Content nu ook getoond in de Rotterdamse Kunsthal, tot op heden zijn belangrijkste Nederlandse project. Het is een overweldigend overzicht, een vloed aan verbeelding. De expositie geeft een beeld van projecten die na 1996 zijn ontstaan, het jaar waarin zijn boek S, M, L, XL is verschenen.

Het jaar 2004 wordt voor Koolhaas opnieuw een bijzonder jaar, want met een pak nieuwe gebouwen: de Nederlandse ambassade in Berlijn, de bibliotheek in Seattle, het Operagebouw in Porto en de Prada-winkel in Los Angeles. Net zoals dat modemerk is ook Koolhaas een global brand geworden, een man die nu zoals andere bedrijven volop zijn kansen waagt in China. Hij won de wedstrijd voor de hoofdzetel van de Chinese staatstelevisie (CCT) in Beijing, een megaproject met een half miljoen m2 kantooroppervlakte. Koolhaas goes east!

De catalogus Perverted Architecture is een kruising tussen een boek en een glossy magazine. Uitgegeven door Taschen (550 blz., 10 euro!) bevat het een vloed aan informatie maar ook advertenties van Gucci, Prada, VW, tijdschriften als ArtForum en Archis, en van Maarten Van Severen die de zetels ontwierp voor Porto. Daarnaast ook gesprekken met Robert Venturi en Martha Stewart en veel tabellen en statistieken. Zelfs Marc Dutroux komt te voorschijn in het boek (pagina 340) en François-Xavier de Donnea met zijn beslissing om de torens in Brussel af te toppen. Op de kaft staat de kruisvaarder Bush met McDonalds-hoofddeksel. Een uniek tijdsdocument.

Gelijktijdig met Content toont het NAi (Nederlands Architectuurinstituut) onder de titel Start een overzicht met archiefdocumenten uit de periode 1978-1995 en verschenen bij NAi Uitgevers twee boeken: Wat is OMA, met verschillende bijdragen die het fenomeen Koolhaas trachten te situeren, en een publicatie over de ambassade in Berlijn met foto’s van de befaamde Candida Höfer. Marc Dubois

Marc Dubois

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content