Populaire tv-figuren die een quiz presenteren? Het resultaat is niet altijd even sterk. Denk maar aan Tom Waes, die vier jaar geleden het krachthok even voor de studio inruilde om op één The One Man Show te presenteren. De gepatenteerde waaghals gaf na afloop zelf toe dat het spelletje, waarbij modale Vlamingen vragen over een gast-BV beantwoordden, niet bepaald zijn ding was.

Dieper in de tv-geschiedenis schuilt nog meer talent dat zich niet op zijn gemak voelde als quizmaster – of toch in een bepaalde quiz. Herinnert u zich Kwislijn? Gezeten op een reuzentelefoon legden begin jaren 1990 toen jonge wolven als Chris Van den Durpel en Ben Crabbé meerkeuzevragen voor aan inbellende kijkers. Die moesten antwoorden door hun keuze in te toetsen op hun telefoontoestel. Een aanzienlijk deel van de Vlamingen belde destijds nog met een draaischijf, wat werd verholpen met prille spraaktechnologie van Lernout & Hauspie. Na enkele maanden werd de quizlijn alweer afgesloten.

Ook de commerciële zenders lieten zich niet onbetuigd. In de vroege vtm-dagen mochten de omroepsters ook vragen voorleggen aan bellende kijkers, wat jaren na dato nog persiflages opleverde. En Hans Otten wordt wellicht nog liever herinnerd aan zijn escapades met de Mechelse politie dan aan zijn quizdebuut Telekwinto. Al was het grootste slachtoffer aan de Medialaan wellicht Goedele Liekens, wier rol als quizdominatrix in De zwakste schakel, naar het Britse voorbeeld Anne Robinson, als een tang op een varken sloeg.

Voor de carrières van voornoemden waren die miscasts niet erg, wat niet gezegd kan worden van de laatste acteur die aan het roer van een quiz kwam te staan. Voor Binnen en winnen op VT4 belde de van Thuis weggesnoepte Steph Goossens voor een quizspelletje aan bij nietsvermoedende landgenoten. Na een maand was het al afgelopen. En zegt de naam Kris Borgraeve u nog iets? De voormalige vtm-journalist kreeg ruim negen jaar geleden het vergiftigde geschenk om het met Safe op te nemen tegen Blokken. Die spelformule geniet in Frankrijk als Question pour un champion de status van onverwoestbare klassieker, maar bij ons kwam de quiz nooit van de grond. Sindsdien werkt Borgraeve achter de schermen.

Maar het meest dramatische voorbeeld blijft zonder discussie de eerste aflevering van Pak de poen, op 8 april 1987, met de broers René en wijlen Manu Verreth. Het was een avond waarop alles fout liep: er was discussie over de juiste antwoorden op de quizvragen, studiolampen vielen uit en het zichtbaar slecht voorbereide presentatieduo verloor compleet het noorden, met als dieptepunt René die de achternaam van Percy Sledge vergat. Het is nooit echt opgehelderd waarom het misliep, al deden geruchten de ronde dat een deel van het BRT-personeel de show gesaboteerd zou hebben vanwege een conflict met de directie. Dat de oorspronkelijke opname gewist zou zijn, is een mythe, maar de directie heeft wel beslist dat de beelden veilig in het archief opgeborgen blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content