Zanger-dichter-kunst-en voetbalkenner Rick De Leeuw is de presentator van het langverwachte nieuwe cultuurprogramma op Canvas. Hij praat vanaf 24 maart in ‘De Leeuw in Vlaanderen’ met zijn gasten over hoge en lage cultuur (24/3 – 21.55 Canvas).

1 Neem je voor jouw vuurdoop als presentator een voorbeeld aan jouw land- en naamgenoot Paul de Leeuw?

Het wordt een totaal ander programma. Paul is dus geen voorbeeld, al vind ik de dingen die hij goed heeft gedaan, zoals zijn meest recente show, wel briljant. Naar zijn mindere dingen heb ik niet gekeken.

2 Zit je zelf eigenlijk soms voor de buis op vrijdagavond?

Ik kijk veel te weinig tv. Daar schaam ik me voor, want dat er niets te zien is, zoals sommigen beweren, klopt niet. Ik zou elke avond gemakkelijk een of twee uur kunnen kijken. Maar blijkbaar zijn er toch nog dingen die interessanter zijn. Bij deze neem ik me plechtig voor om meer televisie te kijken. Alsof ik me nog niet genoeg voorneem.

3 Welke Nederlandstalige dichter is jouw favoriet?

Erik Jan Harmens. Nog niet zo bekend, inderdaad. Maar dat komt omdat hij nog leeft. Hij heeft ook nog maar twee bundels uit. In Nederland zijn de poëzieavonden tegenwoordig overigens bijzonder leuk. Er hangt een geweldige sfeer.

4 Kan je voor de vuist weg enkele van Harmens’ verzen declameren?

Zijn Koe is mijn lieveling. Het eindigt zo: het is ook niet zo moeilijk om oeran-oetangs te bezitten/ je gaat naar Artis/ zoekt een kooi/ spreidt je armen en roept/ dit is allemaal van mij.

5 Kennen de Nederlanders je nog?

(plechtig) Ik zie nog altijd een glimp van herkenning als ik thuiskom bij vrouw en kinderen. Momenteel concentreer ik me vooral op Vlaanderen, maar voor de Nederlandse radio ga ik bijvoorbeeld wel nog elke maand een voorstelling of tentoonstelling bekijken. Een beetje zoals Alles voor de Kunst in De Laatste Show vroeger.

6 Na de dood van Bram Vermeulen heb jij een tijdje de begeleiding van Lenny en de Wespen overgenomen. Zij hebben nu hun eerste cd uit…

… en ik heb hem nog niet gehoord. Ik ben wel vreselijk benieuwd. Het kan eigenlijk niet anders dan goed zijn. De begeleiding van Lenny was een luxejob. Hij kan heel veel. Ik moest enkel een beetje kanaliseren.

7 Tijdens welke voorstelling heb je jezelf voor het laatst ontroerd?

Dat doe ik niet. Als zanger of gelijk welke andere performer moet je jezelf wel kunnen laten meeslepen door iets, maar niet op het moment dat je het brengt. Zelf moet je tegen dan al de ontroering voorbij zijn, zodat je die emoties volledig kan richten tot het publiek. Een zanger kan toch niet midden in een lied stoppen omdat het hem even te machtig wordt?

8 Wat maakt jouw band met Jan Hautekiet zo speciaal dat jullie in alle drukte binnenkort ook nog eens op tournee gaan?

Ik weet niet of iedereen dat wel voldoende beseft, maar Jan Hautekiet is naast een uiterst aimabel persoon ook een bijzondere pianist. Als ik na een optreden met hem van het podium stap, ben ik een beter mens. Je wordt er gewoon gelukkiger van. Ik kan het iedereen aanraden.

9 Welke culturele voorstelling is je recent bijgebleven?

Maria Eeuwigdurende Bijstand van DAStheater en theater Zuidpool vond ik zo mooi dat ik wou dat ik er zelf in meespeelde. Drie heel onzekere mensen die zichzelf staande proberen te houden en op zoek zijn naar warmte. Slim gevonden ook van Arne Sierens om het stuk op een ijsbaan te laten spelen.

10 Je duikt dit jaar regelmatig op in ‘Studio 1’. Is voetbal ook kunst?

Cultuur is het in elk geval. En heel soms wordt het kunst. Ronaldinho is momenteel de grootste. De snelheid waarmee hij dingen ziet en ze daarna ook uitvoert is ongelofelijk. Mocht hij zich aanbieden, dan is hij straks zeker welkom bij mij op de sofa. l

HANNES CATTEBEKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content