Tiany Kiriloff brengt je opnieuw de kneepjes en weetjes over seks bij in de tweede serie van ‘Open en Bloot’ (zo 28/11 – 22.05 kanaaltwee). DOOR GUNTER VAN ASSCHE

1De tweede reeks mocht volgens Kanaaltwee best wat stouter worden.

Er mag wel iets meer getoond worden. Onze opzet blijft echter nog steeds om bij koppels conversatie uit te lokken. We gooien het ditmaal over een meer specifieke boeg: als we het hebben over orale seks, gebruiken we dat niet in een ruimere context, maar zullen we net heel wat dieper ingaan op pijpen en beffen. We kruipen ook wekelijks onder de lakens bij een koppel om een nieuwe toffe sekstip te vinden.

2Jullie format kon geen volledig seizoen mee, werd gevreesd. Het aantal thema’s zou te beperkt zijn.

Vorige keer gingen we wel te ruim, waarmee je de indruk kreeg dat alles verteld was. De nieuwe afleveringen zullen echter beter en specifieker zijn, naar mijn gevoel. De vorige serie bedachten we vaak in zeven haasten, waarna we snel opnamen en uitzonden. Wat het programma net heel verteerbaar maakt, is humor. Net zoals humor in bed belangrijk is, namelijk.

3Ben je nu een deskundige terzake, of leer je zelf wel nog iets bij?

Ik steek nog heel wat op. Zo was ik behoorlijk verbaasd toen een ervaringsdeskundige vertelde dat orale seks in de dierenwereld ook gebeurt om te traceren of overspel wordt gepleegd. Bij masturbatie verbaasde het me dan weer dat mensen op de vreemdste én gevaarlijkste manieren experimenteren, zoals met een stofzuiger.

4Ben ik een van die nuffige Vlamingen als die gedachte niet eerder bij me opkwam?

Dat heeft niets met preutsheid te maken. We vertellen die extreme zaken ook niet in het programma om te choqueren: er komen véél mensen binnen op de spoedafdeling met ongelukjes van dien aard. Sommigen zijn nu eenmaal heel experimenteel aangelegd.

5Kanaaltwee beweerde dat het programma seks bespreekbaar maakte. Studies vertellen dat de ‘schaamtecijfers’ nochtans heel hoog blijven in Vlaanderen.

En dat zal niet direct veranderen. Die schroom om over seks te praten zit diepgeworteld. Wat ook wel maakt dat men moeilijk openlijk praat over seks, is omdat seks overal geïdealiseerd wordt: mannen kunnen tien keer na mekaar klaarkomen in seksfilms en vrouwen hebben de slankste maten. Als die nep verdwijnt, verliezen mensen wellicht die schroom.

6Is het dan niet een beetje onfortuinlijk dat net jij presenteert? Je was fotomodel.

Ach, ik ben dat even geweest als bijverdienste voor mijn school, maar ik vond mijn studies altijd belangrijker. Ik denk niet dat mijn presentatie daarom een averechts effect zou hebben. Ik denk wel dat sommige kijkers eerlijker werden tegenover zichzelf na een programma als ‘Open en Bloot’.

7Goedele Liekens heeft de Vaginavrienden. Zie jij jezelf ook op de barricade springen voor vrouwen die hun eigen seksualiteit verwaarlozen?

Ik hou erg van mode, wat ik ook doe op JIMtv, en ik zie mezelf eerder in die richting evolueren. Ik respecteer nochtans erg wat Goedele doet: het is toch bizar dat zoveel vrouwen niets weten van hun eigen vagina. Wat zij doet is fantastisch, maar ik zie het mezelf echt niet doen. Nu toch nog niet. Bovendien is zij seksuologe, en dus meer geplaatst om zo’n initiatief te nemen.

8Zijn er bepaalde zaken die de revue passeerden, maar ook net iets te vrijzinnig zijn voor jou?

Ik ben echt niet zo vrijzinnig, maar laten we stellen dat ik niet meer zo gauw schrik. Ik kan bijvoorbeeld begrip opbrengen voor sadomasochisten: niet dat je mij er ooit zal kunnen toe verleiden, maar de uitleg die zulke mensen aan hun fetisj geven, dwingt respect en begrip af. Ik denk sinds dit programma nooit meer dat iets ‘niet door de beugel kan’ (lacht).

(lacht) Neen: ik denk dat we wel duidelijk maakten wat de link was, maar ook het verschil. De reden daarvoor was dat het thema overmacht was. Bij verkrachting wordt de dominantie ten onrechte opgedrongen, terwijl dominantie bij SM een vereiste is, maar er ook wederzijds respect is.

10Deborah Ostrega was even in de running voor ‘Open en Bloot’. Toen jij het haalde, zei ze in bladen dat je neus te lang was. Merk je veel jaloezie in de mediawereld?

(lacht) Ik ben erg trots op mijn Slavische neus. Zoiets deert me niet, want vroeger werd ik daar ook vaak mee gepest. Het is misschien wel goed dat ik bewust buiten de mediawereld vertoef als ik niet werk: het hoeft allemaal niet zo erg en ik besef dat er duizend vrouwen rondlopen zoals ik. Ik ga de competitie om de mooiste of beste te zijn niet aan. Ik ga even graag iets drinken met mijn eigen vrienden. l

Gunter Van Assche

‘IK DENK SINDS ‘OPEN EN BLOOT’ NOOIT MEER DAT IETS NIET DOOR DE BEUGEL KAN.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content