ALS EX-KECKS BEDRIJFT rick de leeuw POëZIE EN PROZA, TOONT HIJ STRAKS ZIJN SPORTKENNIS IN ‘QUIZTA’ OP SPORZA, EN ONDERTUSSEN TREEDT HIJ OOK opnieuw op met Jan Hautekiet aan de piano. (vanaf 31 mei, elke dag – 20.45 Sporza)

1 Brusselmans en jij schreven boeken die bol staan van de bal. Wat is literair zo aantrekkelijk aan voetbal?

Herman Brusselmans schreef samen met Tom Lanoye De Canadese Muur, en in mijn boek De Laatste Held speelt voetbal een cruciale rol. Ik kan maar spreken voor mezelf, maar in mijn jeugd was voetbal van het allergrootste belang – ik zat op een strenge kostschool. Je kunt misschien wel stellen dat het voetbal een allegorie is voor het leven.

2 Je was vroeger enkel fan van Johan Cruijff. Is het geen makkie jou de loef af te steken in sportkennis?

Doorheen de jaren heb ik mijn voetbalkennis natuurlijk bijgespijkerd – Cruijff speelde immers twintig jaar geleden zijn laatste match. Maar het wordt hard om hard, want Herman (Brusselmans; gva) is een minstens even grote voetballiefhebber. Dat merkte ik al na afloop van een gezamenlijke voorstelling, waar ook de buitengewone Jan Mulder was.

3 Wat vind de poëet in je van een verbale kwelling als ‘Quizta’ of ‘Sporza’?

Ze klinken niet echt mooi, hè? Bij Sporza kan ik me nu nog wel iets voorstellen, maar Quizta? ( verwonderd🙂 Oh! Dat staat voor Ik-wist-dat. ‘k Wist dat niét. (lacht) Ach, ik denk dat je snel gewend raakt aan zulke woorden. Over een maand stoort het geen kat meer.

4 Je boek Comeback! kwam onlangs uit. Je noemde het een virtuele biografie.

Mijn vorige boek De Laatste Held gaf een blik in het verleden, terwijl Comeback! een beeld verschaft van een mogelijke toekomst. De hoofdfiguur Jimmy d’Amore is 55 jaar en zanger van The Hooligans of Love. Hij schrijft zijn memoires wanneer hem een comebackcarrière wordt aangeboden. Ik zou over twaalf jaar zo kunnen zijn, als ik niet uitkijk. (lacht)

5 Je lijkt dan ook in meerdere opzichten op de hoofdfiguur.

Maar ik denk niet ooit nog in een rockgroep te spelen. Wat ik met de Tröckener Kecks had, is me te dierbaar. Een comeback als rockzanger zou fout zijn. Ik had zo’n ongelooflijk plezier met die band – ik moet niet proberen dat kunstmatig opnieuw te beleven. Ik tour nu in Vlaanderen, met Jan Hautekiet aan de piano. We brengen verhalen, gedichten en veel muziek. We willen het volgende maand in De Bourla zelfs vastleggen op DVD.

6 ‘Het maakt Jimmy niet uit waar de toekomst hem brengt, zijn dromen gaan altijd mee’, besluit het boek. Gaat dat ook voor jou op?

Ja, nu meer dan ooit. Ook nu denk ik volstrekt niet carrièregericht. Ik wil geen vaste vorm zoeken – daarmee zou ik mezelf tekort zou doen. Ik houd van het plezier van de verrassing, en laat me zomaar meedrijven met de stroom. Ik zie wel waar ik uitkom.

7 Vind je dat je veel in de schoot geworpen krijgt?

Het komt inderdaad allemaal vrij gemakkelijk aanwaaien. Ik heb mezelf niet in de aandacht moeten wringen voor De Laatste Show – zij vroegen mij. Net zoals ik nu niet voorstelde: ‘Nou, is het geen leuk idee om een sportshow te maken, met mij in het panel?’ (lacht) Ik prijs mezelf gelukkig zomaar wat te mogen aanklooien, en dat anderen dat blijkbaar leuk vinden.

8 Zelfs als je een intiem gedicht voordraagt, lijkt het vaak op een theatrale séance – met veel gesticuleren en luide stem. Moet dat zo?

Dat is voornamelijk gebaseerd op wat ik zélf verwacht van een performance. Je moet het publiek toch iéts geven? Ik word zelf bijvoorbeeld niet warm van iemand die naar de tip van zijn schoenen staart, terwijl hij binnensmonds zijn poëzie murmelt.

9 Je songteksten waren bombastischer dan je proza of je poëzie nu.

Ik stond daar zelf nog niet echt bij stil. Misschien… In liedjesteksten heb ik vaak al het theater in gedachten – op het podium moeten die teksten kunnen knallen. Terwijl ik in mijn proza werk met heel korte zinnen – bedoeld voor één lezing. Ik ben nooit een grote voorstander geweest van zinnen met meer dan twee komma’s.

10 Gerrit Komrij plaatste twee gedichten van je in zijn bloemlezing. Dat is de meest bepalende dichtbundel van de Lage Landen.

Goed, maar die selectie is ontzettend arbitrair. Voor die bloemlezing stoort Komrij zich niet aan algemene geboden, vaak gaat hij zelfs in tegen zijn criteria. Het is strikt Komrij, en verder kun je daar geen gezag aan ontlenen. Ik ben er wél heel tevreden mee… en het is natuurlijk vreselijk terecht. (lacht)

DOOR GUNTER VAN ASSCHE

IK PRIJS MEZELF GELUKKIG ZOMAAR WAT TE MOGEN AANKLOOIEN, EN DAT ANDEREN DAT BLIJKBAAR LEUK VINDEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content