JEROEN ROPPE VERLIET STUDIO BRUSSEL NA ACHT JAAR DIENST OM PROGRAMMADIRECTEUR TE WORDEN VAN FM BRUSSEL. DIE ZENDER krijgt vanaf 20 april een nieuwe frequentie en wil een echte stadsradio worden. (vanaf 20/4 op FM 98.8) DOOR GUNTER VAN ASSCHE

1FM Brussel is een erg jonge zender. Kun je het station zo gemakkelijker omvormen naar jouw wens?

Dat hoeft niet: de mensen hier zijn al genoeg vertrouwd met radio. De ploeg wordt wel uitgebreid en we verkassen ook van de Dansaertstraat naar het Flagey-gebouw. Maar verder wijzigt FM Brussel vooral inhoudelijk: we gaan breder dan vroeger, met de klemtoon op informatie.

2’Brusselaars houden van theater, maar nog méér van voetbal en café’, zei je eens. Dat wordt toch geen toogpraat over voetbal, hoop ik?

Nee! Het is wel onze bedoeling om een populaire zender te zijn, en uiteraard zal voetbal een belangrijke plaats innemen. Maar ook al vertrekken we met de intentie om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, we blijven evengoed veel aandacht besteden aan theater, dat staat vast.

3Je wilt een ‘urban radio’ worden, naar Brits voorbeeld.

Daarmee bedoelde ik dat we the sound of the city willen vatten, een muzikale omkadering willen geven aan Brussel. FM Brussel moet de stad inhoudelijk belichten. Naast muziek zullen we vooral nieuws geven – waarin het nieuws over de stad natuurlijk eerst komt, zonder voorbij te gaan aan feiten buiten de gewestgrenzen.

4 Studenten van het RITS leerden tot nu toe de radiostiel op FM Brussel. Komen zij nog aan bod?

Zeker en vast. FM Brussel blijft haar laboratoriumfunctie behouden – het is in het belang van iedereen dat die band met het RITS blijft bestaan. Het is trouwens niet omdat die mensen hun eerste stappen zetten in de radiowereld dat het afbreuk moet doen aan de kwaliteit – over het algemeen hebben zij ook al ervaring opgedaan tijdens hun opleiding in het RITS zelf.

5Jullie kregen een aanzienlijke som van de Vlaamse Gemeenschap. Blijkbaar kon dat op enige afgunst rekenen bij andere zenders.

Ach, iedereen is met gelijke kansen vertrokken: elke zender kreeg de gelegenheid om een dossier in te zenden, waaruit het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap het meest interessante heeft uitgekozen. En dat waren wij.

6Twee jaar terug wilde je netmanager van StuBru worden, maar je hebt het niet gehaald. Heeft de keuze om naar FM Brussel over te stappen daar iets mee te maken?

(beslist) Helemaal niet. De keuze is uiteindelijk op Marc Coenen gevallen, die zijn taak als netmanager overigens uitstekend vervult: hij heeft de luistercijfers van Studio Brussel op korte tijd omhoog weten te krikken. Ik koester allerminst wrok.

7Was die functie niet erg belangrijk voor je? Je bent nu toch programmadirecteur, voor een andere zender.

Wat kan ik zeggen? Ik ben steeds gefascineerd geweest door het medium radio. Ik heb programma’s gepresenteerd op Studio Brussel, ik ben er producer geweest. Ik hield me in Technoville en Switch bezig met dancemuziek, terwijl ik me in Ultimatum op het territorium van de politiek mocht begeven. Ik houd echt van alle denkbare facetten van radio maken.

8’Switch’ op StuBru wordt nu gepresenteerd door Nina De Man. Verlang je nog stiekem naar – wat ons betreft – het beste danceprogramma dat ooit op de radio was?

Dat gevoel blijft wel een beetje. Uiteindelijk moet je bedenken dat ik altijd al zo’n programma heb willen maken: ik ben nog steeds trots op wat we hebben kunnen doen in Switch. Het was ook een voorrecht om met Jan Van Biesen te mogen werken, in een programma waar we diverse genres door elkaar konden mixen. En er ongestraft mee weg konden komen!

9Je zult nu minder op de radio te horen zijn. Een verlies, want jij werd toch de Barry White van de radio genoemd, én het grote voorbeeld van An Reymen of Heidi Lenaerts.

Ik zal inderdaad minder aan bod komen, maar dat is niet zo erg. (bescheiden) Als stemmen zoals die van An of Heidi me als voorbeeld noemen, is dat gewoon een ontzettend mooi compliment, toch?

10 Marc Coenen wilde ‘méér snotneuzen dan wijsneuzen’ op StuBru. Wat is jouw credo?

Eenvoudig: wij willen Brussel tout craché zijn. Wie niet luistert, zou het gevoel moeten krijgen dat hij iets mist. Zowel de inwoners als de pendelaars dienen hun gading in de zender te kunnen vinden. De stad heeft volgens mij steeds al nood gehad aan een goede stadsradio, en ik denk dat FM Brussel die nood kan vervullen. l

Gunter Van Assche

‘FM BRUSSEL MOET HET GELUID VAN DE STAD VANGEN, EN BRUSSEL MUZIKAAL OMKADEREN.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content