Frieda Van Wijck begint samen met Joël De Ceulaer en Monica Moritz aan een nieuw seizoen van ‘Spraakmakers’ (elke zondag – 21.45 Canvas). Ondertussen presenteert ze iedere donderdag ook de landenquiz ‘In Alle Staten’.

‘Mannen dienen zich veel sneller aan voor een quiz, vrouwen hebben een extra duwtje nodig.’

1 De lijst voor ‘Spraakmakers’ is af, maar welke gasten had je er graag nog bij gewild?

Joël was me voor, maar met Ruby Wax had ik heel graag even gesproken. Omdat ze enkel beschouwd wordt als een grappige vrouw, maar veel meer is dan dat. Het probleem van grappige mensen is dat iedereen meteen one- liners van hen verwacht. Of ik dat zelf voor heb? Ik loop ook niet de hele tijd geestig te wezen. Daarvoor moet een mens in de stemming zijn.

2 Naar aanleiding van ’50 jaar tv’ praten jullie vanaf november met een aantal tv-persoonlijkheden. Jij interviewt David Frost.

Dat is vanzelfsprekend een grote eer, als je zelf televisie maakt. Zo’n persoon heeft ongelooflijk veel voor de televisiewereld betekend. Hij heeft het tv-interview bij wijze van spreken zelf uitgevonden.

3 Hij omschreef tv ook ooit als ‘een uitvinding die je toelaat om je te laten entertainen in je eigen woonkamer door mensen die je niet eens in je woonkamer zou willen hebben’.

(lacht) Het voordeel van televisie is inderdaad dat je de knop gewoon kunt omdraaien. Maar die hele 50 jaar tv vind ik wel gewoon schitterend! Je kunt je ongehinderd wentelen in nostalgie. Ik ben gek op archiefbeelden. De meeste mensen haten herhalingen, maar als het lang genoeg geleden is, kan het wel weer.

4 Wat wil je dan nog eens terugzien?

Ivanhoe en Bonanza, absoluut. Ik weet dat het kan tegenvallen, sommige programma’s zijn rotslecht als je ze nu terugziet, maar dat deert niet als je wat nostalgisch ingesteld bent.

5 In ‘Spraakmakers’ wordt voor een neutrale omgeving gekozen, terwijl je in ‘Ten Huize Van’ je gasten op persoonlijk terrein opzocht. Verschilt je benadering dan?

Ten Huize Van… biedt alleszins meer mogelijkheden. Als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd, kan de inrichting al een aanleiding zijn voor een gesprek. Een mens heeft ook maar één leven en één verhaal hè, en als je binnenstapt bij mensen die al plat geïnterviewd zijn, geeft Ten Huize Van… interessante alternatieve mogelijkheden.

6 Voor het nieuwe seizoen van ‘In Alle Staten’ deed je een oproep om meer vrouwen in het programma te krijgen. Was dat zo hard nodig?

Wel, mannen dienen zich veel sneller aan voor een quiz; vrouwen hebben gewoon een extra duwtje nodig. En ook na mijn oproep hebben we toch nog altijd maar eenderde vrouwelijke kandidaten.

7 Wat maakt het beroep van quizmaster eigenlijk zo moeilijk? Ben Crabbé kan het toch?

Voor mij is de grote moeilijkheid vooral de concentratie. Je krijgt geen moment respijt, want je bent bijna de hele tijd zelf aan het woord. Je moet geregeld improviseren, en dan moet je twee zinnen op voorhand al weten wat je zal zeggen, terwijl je scores in de gaten houdt en de afgesproken regieaanwijzingen opvolgt.

8 En als je kritiek krijgt, kun je daar dan makkelijk mee om?

Dat hangt ervan af wie die kritiek geeft. Mijn zussen fungeren een beetje als mijn persoonlijke regisseur: zij zeggen wat er niet goed was en van hen neem ik dat moeiteloos aan, omdat ik zeker weet dat hun kritiek onbaatzuchtig is. Nou ja, van de regisseur is die dat óók natuurlijk. (lacht) Het voordeel van mijn zussen is dat die ongezouten hun mening durven te zeggen. Buitenstaan- ders geven soms een complimentje terwijl ik zélf niet helemaal tevreden ben.

9 Thrillerauteur Bob Mendes noemde je na een aflevering van ‘TerZake’ een ‘verschrikkelijk tendentieus vragensteller’. Hoe hard raakt zoiets je?

Je denkt over kritiek altijd na. Maar ik vind mezelf helemaal geen tendentieus interviewer: ik heb mijn eigen mening en probeer steeds in de contramine te gaan, maar zo hoort dat ook als je dieper wilt graven tijdens een interview. Ik ken Bob Mendes niet persoonlijk, dus dat maakt het gemakkelijker: het zou me harder raken als iemand in mijn dichte omgeving die opmerking maakte.

10 Tot slot: zie je jezelf nog iets anders doen binnenkort? Een heuse talkshow, een boek schrijven?

(lacht) God nee, ik denk er nog niet aan om een boek te schrijven. Ik ben behoorlijk tevreden op dit moment, ik zoek niet speciaal iets nieuws. Maar als iemand me morgen voorstelt om Zalm voor Corleone te maken, zeg ik niet neen natuurlijk. Hoewel: Herman Van Molle heeft me gezegd dat het vreselijk hard werken is. (lacht)

door GUNTER VAN ASSCHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content