Ilse Van Hoecke wordt langzaam maar zeker hét vrouwelijke TV1-gezicht. Op zondag staat ze naast Bart Peeters in ‘Eurosong for Kids’, en vanaf deze week is er ‘Pluk De Dag’, waarin vier onbekende mensen met elkaar optrekken (vanaf 3/9, elke woensdag – 20.40 TV1).

1 De Nederlandse versie van ‘Pluk De Dag’ kreeg de bronzen Roos van Montreux. Weegt zoiets op je?

Ik denk daar echt niet zoveel over na. Ik kan alleen maar zeggen dat dit een programma is dat aan me klééft, omdat de verhalen zo sterk zijn en we er allemaal erg intensief mee bezig zijn. We hebben wel een paar zaken veranderd aan het originele idee. Wij gaan onze vier kandidaten bijvoorbeeld niet zoeken op de markt, dat leek ons wat te eenzijdig. We trekken iedere week naar één bedrijf.

2 In de originele versie kenden de deelnemers elkaar toch niet?

Maar hier ook niet hoor. We kiezen mensen uit heel verschillende afdelingen. Dat was een voorwaarde: de selectie moest bestaan uit vier kleurrijke mensen die elkaar hoogstens van gezicht kennen en bovendien erg verschillen qua karakter. Ze leren elkaar beter kennen tijdens die dagtrip. Elk heeft zijn verhaal, en dat kan heel grappig zijn of net heel ontroerend. Het heeft mij alvast al een paar keer aangegrepen.

3 De Nederlandse presentator toerde in een knalgele ‘Pluk De Dag’-bus. En jullie? De KetNet-camionette?

Néé! Ik zal een Volkswagen-busje uit ’62 besturen – een héél mooie oldtimer. Het zorgt ook voor behoorlijk hilarische scènes, want ik ben niet zo’n goed chauffeur. (lacht) Het voordeel van het busje is dat het behoorlijk klein en knus is, zodat het voor de mensen gemakkelijker wordt om een band te smeden. Ikzelf heb ook niet zo’n grote rol in dit programma; ik ben niet ‘de ster van de show’.

4 Maar wel van TV1, want ondertussen presenteer je ook nog ‘Eurosong for Kids’. De tien finalisten daar lijken me beangstigend vroegrijp.

Ik stond er zélf ook versteld van! Maar je mag niet vergeten dat ze al vijf maanden met televisie bezig zijn. Bovendien zijn ze alle tien al uitzonderlijk, gewoonweg omdat ze de selectie haalden.

5 Het lijkt wel wat op ‘Idool 2003’ hé: onbekenden die in een mum van tijd worden klaargestoomd om in de spots te staan.

Ik begrijp je opmerking wel, maar het heeft niets te zien met Idool 2003. In de eerste plaats omdat geen van die Idool-kandidaten hun song zélf moesten schrijven. Er is niets manufactured aan deze gasten: voor de opnames van hun song hebben we enkel de sound verfijnd, maar aan de teksten is niet geraakt.

6 Hoe kijk je nu eigenlijk terug op alle controverse rond ‘Eurosong for Kids’?

Wel, ik kan me voorstellen dat je bezorgd bent om die kinderen, maar alles werd zo overdreven. We gaan echt geen kleine Idooltjes van hen maken! Trouwens: die kinderen hebben daar te veel een eigen willetje voor. Misschien ben ik gewoon heel erg naïef, maar als ik hen bezig zie, denk ik soms dat ik nog heel wat van die gasten kan leren. (lacht)

7 Ben je eigenlijk zélf te vinden voor enige Eurovisie-camp? Ik zie je eerder op een popfestival loos gaan.

(lacht, denkt dan na:) Eerlijk gezegd loop ik ook wel liever rond op een gewoon festival! Maar, eerlijk waar, ik vind het een ongelooflijk leuk programma. En Eurosong for Kids is ook een opkikker voor het traditionele songfestival, zoals de vorige keer in Scandinavië al werd bewezen. Je merkt al jaren dat er wat sleet op die formule zit; echt vernieuwend is het concours bezwaarlijk.

8 Je begon bij Ketnet als aap in ‘Jungle Book’ en speelde in de jeugdfilm ‘Sciencefiction’. Heb je nog acteerambities?

Oh ja, ik zou nog heel graag in enkele films meespelen. Ik heb immers een acteeropleiding gevolgd. Lerares spelen in Sciencefiction was erg leuk; als er in de toekomst nog eens zo’n rol wordt aangeboden, zou ik wel gek zijn om daar niet op in te gaan.

9 Wat is voor jou de zorgwekkendste trend op tv? Of het slechtste tv-programma?

Ik ben bang dat ik je het antwoord schuldig zal blijven, ik heb me voorgenomen om nooit nog iets kwalijks te zeggen over andere programma’s. Zulke uitspraken breken je uiteindelijk toch maar zuur op. En wie ben ik om te bepalen wat slecht is?

10 In dat geval, brand maar los: wat vind je het beste tv-programma aller tijden of op dit ogenblik?

Ik ben een grote fan van De Mol geweest. Grenzeloze Liefde met Annick Ruyts is ook zo’n fantastisch programma; ik hang ook altijd aan de lippen van Frieda Van Wijck. En als quiz: De Pappenheimers was heel grappig. Maar ik moet wel toegeven dat het alweer een tijdje geleden is dat ik tijd had om televisie te kijken. l

door GUNTER VAN ASSCHE

‘Als ik die kinderen in ‘Eurosong’ bezig zie, denk ik soms dat ik nog wat van hen kan leren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content