Dinsdag 19/10, 20.40 - Canvas
...

Dinsdag 19/10, 20.40 - Canvas Vlaanderen kan de kookcapriolen van Jeroen Meus blijkbaar wel - opgelet, flauwe woordspeling in aantocht - smaken. Niet alleen serveert de man u elke weekdag zijn Dagelijkse kost, voor de liefhebber met wat verder gevorderde smaakpapillen start nu ook de derde én laatste reeks van Plat Préféré. 'Geen pikante pepers deze keer', stelt Meus ons gerust. 'Onze bekende figuren zijn al spectaculair genoeg.' Jeroen Meus: We trappen af met de plat préféré van Marvin Gaye, die trouwens eenmalig niet door mezelf gekookt wordt, maar wel door Arno. Waarom? Wel, Gaye was gek op de kip met curry van Arno én Arno is een geweldige kok. Hij is trouwens kok van opleiding. Ik kan moeilijk zeggen op welke 'gast' ik het meest trots ben: ik ben trots op Plat Préféré, punt. Al ben ik toch erg blij met Luciano Pavarotti, Marlon Brando, Alfred Hitchcock... Wie kan er zeggen dat hij gekookt heeft in het decor van Psycho? Meus: Het was eigenlijk vooral moeilijk om mensen van onze longlist te schrappen. Het culinaire verhaal moet ook goed zijn hé. Neem nu Herman Brood: dat is een erg boeiende figuur, maar aangezien die man niet at, hebben wij daar weinig aan. (Lacht)Meus: Goh, ik was niet echt gek van de koeienmagen die ik voor Louis de Funès moest klaarmaken, maar ik eet het wel. Thuis zal ik het wel niet zo snel op tafel zetten. (Lacht) Ik ben eigenlijk van weinig vies. Misschien vinden sommige mensen het maar vreemd om hanenpoten te eten, zoals ik in Hongkong gedaan heb, maar ik vind het fantastisch om dat eens te proberen. Meus: Tuurlijk wel. Wist jij dat Alfred Hitchcock zo'n fan was van de Britse producten dat hij speciaal vissen van Engeland naar San Francisco liet vliegen? Ook Marlon Brando's kinderen vertellen een pak anekdotes. En we zijn met Martha Reeves op stap geweest, die ooit nog backing vocals deed voor Marvin Gaye. We hebben ons met haar een stuk in onze kraag gezopen en hebben staan dansen en zingen in een café waar dat eigenlijk niet mocht. Dan komen er ook straffe verhalen boven. Tja, another dayat the office.(Lacht)Meus: Absoluut, heel veel zelfs. En neen, onze gasten komen niet enkel omdat ik op tv verschijn. We hebben een heel tof en trouw cliënteel. Het is niet zo dat je hier eet omdat je BV's wil spotten, wel omdat je gastronomisch verwend wil worden. Ik geef ook niet elke dag acte de présence in de zaal. Voor de plat préférés hoef je trouwens niet naar hier te komen, al laat ik me soms wel door onze reizen inspireren. Meus: Voor mij was het geen probleem, ik heb zeebenen. Bij onze crew bleek dat anders te liggen. (Lacht) Ocharme, onze geluidsman! Die is erg ziek geweest. Het was zelfs zo erg dat op een bepaald moment onze regisseur het geluid heeft moeten doen en ik de camera heb gehanteerd. Als je hem over de reling ziet hangen: dat heb ik gefilmd. Half Vlaanderen zal hem op de pot zien zitten. Nog een geluk dat tegen het uur dat Plat Préféré wordt uitgezonden de meeste mensen al gegeten hebben. (Lacht)Barbara De Coninck