MEER DAN MEGAPIXELS. FABRIKANTEN PAKKEN GRAAG UIT MET MEGAPIXELS, MAAR DE GRENS IS DAAR BEREIKT.

www.hp.be; www.trust.com

Zoals eerder de fabrikanten van auto’s en pc’s dat deden, proberen de cameraboeren de mensen vooral met indrukwekkende cijfers te lokken, onder het motto: hoe meer hoe beter. Meer slaat dan vooral op het aantal megapixels, zeg maar het aantal puntjes dat de lichtgevoelige digitale plaat aankan. Zelfs bij de instapcamera’s wordt 4 of 5 megapixel bijna de standaard. Zoals bij de gigahertzen van de pc, hebben we ook hier een grens bereikt: meer heeft voor 95 procent van de mensen totaal geen zin. Laat u er dan ook niet meer door vangen, en kijk liever naar andere dingen. Zoals gebruiksgemak, de snelheid waarmee de camera reageert en andere snufjes om betere foto’s te maken.

Bij HP hebben ze dit goed begrepen. Hun nieuwe hogere middenklasser, de Photosmart R707, is een 5-megapixel- camera. Maar het toestelletje heeft veel meer in petto dan dat. Voor digitale klunzen, en dat zijn we toch allemaal, is het bijvoorbeeld superhandig dat in het op zich al vrij eenvoudige menu, telkens bij elke keuze staat wat ze juist inhoudt. Het toestel heeft maar liefst tien vooraf ingestelde modi, voor actiefoto’s, foto’s in de sneeuw en dergelijke. Met de Adaptive Lightning-technologie maak je ook in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij tegenlicht, goede foto’s. Rode ogen vermijden bij flitsen is moeilijk, maar bij deze camera kan je de rode oogjes al met- een in de camera zelf verwijderen. Leuk is ook de functie om panoramafo- to’s te maken, waarbij de camera zelf verschillende beelden aan elkaar plakt. We hadden alleen de reactietijd wat sneller willen zien: het duurt nog altijd een fractie van een seconde te lang eer de druk op de knop ook effectief een foto oplevert. Vooral bij foto’s van bewegende objecten is dit een probleem. Voor net geen 400 euro biedt deze camera zeker waar voor z’n geld, vooral omdat er ook een extra doosje bij zit met een tweede oplaadbare batterij, een oplader en tasjes.

Trust bewijst met zijn 1490Z dan weer dat een 5-megapixel-camera ook voor een gevoelig lager budget (ongeveer 270 euro) mogelijk is. Deze camera biedt minder hulpjes dan die van HP, maar wie al een beetje vertrouwd is met (digitale) fotografie zal er ook wel overweg mee kunnen. De extra’s, zoals de mogelijkheid om rode ogen te vermijden of de lichtcorrectie, ontbeert de Trust ook, en dat is natuurlijk een fors minpunt. Ook de reactietijd van de sluiter ligt ietsje trager. Jammer ten slotte is dat er standaard geen oplaadbare batterij of een stroomkabel bij zit. Maar goed, voor deze prijs heb je wel een 5-megapixel-camera waar je in de meeste omstandigheden mooie kiekjes mee kan nemen die je aan een serieuze kwaliteit kan afdrukken. Bruno Koninckx

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content