PANORAMA: BULGARIJE AAN DE LEIE

Zondag 3/4, 20.10 – Canvas

Gents burgervader Daniël Termont trok eerder in een Knack-reportage al aan de alarmbel: zijn stad wordt overspoeld door Bulgaarse inwijkelingen. Veel valt daar niet tegen te beginnen, want deze Bulgaren mogen zich in de Europese Unie vrij bewegen. Panorama brengt de Bulgaarse immigratiegolf nu in kaart.

Hebben jullie kunnen achterhalen waarom de instroom van Bulgaren zich in het bijzonder in Gent concentreert?

Jess Houbregs: Dat komt door de grote Turkse gemeenschap in Gent. Een deel van de Bulgaren spreekt Turks en de wetenschap dat er mensen zijn die je taal spreken, trekt uiteraard mensen aan. En zoals het cliché wil: als er één iemand uit een dorp de weg naar een streek vindt, dan staat binnen de maand de rest van het dorp daar ook. Het is een kwestie van mond-tot-mondreclame.

De taal schept een band, maar worden de Bulgaarse inwijkelingen wel altijd even netjes behandeld door hun Turkse broeders?

Houbregs: Er zijn enkele Turkse ondernemers die de Bulgaren voorstellen om alles voor hen in orde te brengen: de papierwinkel, tewerkstelling, onderdak… Als het om ongeschoolde mensen gaat, zijn ze natuurlijk aan hun ‘weldoeners’ overgeleverd. Die maken dan zelf uit hoe veel of hoe weinig ze die mensen betalen voor het vuile werk dat niemand anders hier nog wil opknappen. Pas op, het zijn niet alleen Turkse ondernemers die handig van de ongeschoolde Bulgaren gebruikmaken. Er zijn in de haven van Gent ook Belgische bedrijven die de Bulgaren als goedkope werkkrachten inschakelen.

Jullie zijn voor de reportage naar Bulgarije getrokken. En zowaar, in een onooglijk dorpje werden jullie er in het Vlaams aangesproken!

Houbregs: Klopt, er kwam een blinkende BMW het dorp binnengereden en de bestuurder sprak er ons aan: ‘Alles goe?‘ Bleek dat hij al enkele jaren in de omgeving van Antwerpen als klusjesman werkte. Hij kwam in zijn land met zijn wagen tonen dat hij het gemaakt had en vertelde er dat hij in België twee- tot drieduizend euro per maand wist te verdienen. Dat steekt de ogen uit, voor zo’n bedrag zouden wij als Belgen wellicht ook ons land verlaten.

Dreigen er in onze volkswijken conflicten met de autochtone bevolking?

Houbregs: Dat lijkt mee te vallen, omdat de Bulgaren een vrij gesloten gemeenschap vormen. Plus: het zijn vriendelijke mensen, die niet met kwade bedoelingen komen. Vaak rollen ze in een statuut waardoor ze een OCMW-uitkering krijgen, wat voor hen nog altijd veel geld is, en geraken ze er uiteindelijk niet meer uit.

Wat in de trailer opvalt, is dat zowel de socialistische burgemeester Termont als de liberale OCMW-voorzitter Geert Versnick geen blad voor de mond neemt. Is dat het grote verschil met tien jaar geleden?

Houbregs: Ze benoemen de problemen inderdaad. Het is misschien vreemd dat ze het aandurven om een specifieke groep met de vinger te wijzen, met name de Turkse ondernemers die de Bulgaren uitbuiten, maar ze kunnen ook niet anders. Het is vijf voor twaalf: hele wijken worden door Bulgaarse inwijkelingen overspoeld.

Komt dit nog goed?

Houbregs: Ik denk het wel. Het komt erop aan om de levensstandaard in Bulgarije aanzienlijk te verbeteren, door te investeren in werkgelegenheid en een beter sociaal net. Er ís goede wil, hebben we gemerkt bij ons bezoek aan Bulgarije. Tegelijkertijd heerst er echter ook veel gelatenheid.’ Jullie hebben ons in de Europese Unie opgenomen, dan moeten jullie ons nu ook wel helpen’, klinkt het. Het ontbreekt Bulgarije aan ambitie om het heft in eigen handen te nemen. Zo hebben ze bijvoorbeeld jaren geleden al flatgebouwen voor de Roma opgetrokken. Die liggen nu in puin, maar de overheid wil ze niet renoveren. Bulgarije moet echt gestimuleerd worden.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content