OVER LEVEN: OOIT WEER LOPEN?

21.05 – CANVAS

Voor ex-Superman Christopher Reeve zal iedere wetenschappelijke doorbraak te laat komen, maar triatleet Marc Herremans hoopt nog steeds dat hij van zijn rolstoel verlost zal raken. Het Canvas-programma Over Leven onderzoekt deze week of die hoop gegrond is. Zal de wetenschap Marc Herremans en zijn lotgenoten ooit opnieuw doen wandelen? ‘Die vraag blijft moeilijk te beantwoorden’, zegt reportagemaker Wim Schepens. ‘Tot voor kort was de verlamming bij een dwarslaesie (een volledige onderbreking van het ruggenmerg, zoals bij Herremans; nvdr.) definitief, maar nu is er zeker hoop op herstel, bij patiënten en dokters. Er zijn wereldwijd honderden wetenschappers die onderzoek doen naar ruggenmergletsels en soms boeken die spectaculaire resultaten.’

Over Leven laat verschillende van die dokters aan het woord. Zo gaat het programma in Londen op bezoek bij de Britse neurochirurg Geoffrey Raisman. Twintig jaar geleden ontdekte die dat zenuwcellen uit de neus de enige cellen zijn die zich voortdurend vernieuwen en op basis daarvan heeft hij verlamde ratten opnieuw mobiel kunnen maken. Toch verwacht hij niet dat mensen meteen even goed zullen reageren. Jacques Brotchi, neurochirurg in het Anderlechtse Erasmus-ziekenhuis, ziet lopen evenzeer nog als een utopie en is al tevreden als een van zijn patiënten de controle over zijn armen herwint. Maar ook de controversiële Portugese neuroloog Carlos Lima mag in Over Leven opdraven. ‘In de medische wereld is hij niet graag gezien’, vertelt Schepens. ‘Hij zou te lukraak snijden en onverantwoorde dingen doen.’ Lima lokte de reportagemakers naar Firenze met de bewering dat hij enkelen van zijn patiënten weer op de been had gebracht, maar hij kon dat uiteindelijk niet hard maken. Dé wondermethode lijkt dus nog veraf, al wil Over Leven met deze uitzending toch een positieve boodschap uitdragen. Enkele dwarslaesiepatiënten, onder wie Marc Herremans, vertellen over hun beperkingen, maar vooral ook over hun mogelijkheden en dromen. Hoop doet leven, en misschien doet het hen ooit wel weer lopen.

Pinochet In Suburbia Gedramatiseerde reconstructie van de arrestatie in 1998 van oud-dictator Pinochet (gespeeld door Derek Jacobi) in Groot-Brittannië, en de daaropvolgende pogingen om hem uitgeleverd te krijgen aan Spanje, waar hij berecht zou worden voor de misdaden onder zijn regime in Chili. Uiteindelijk zou Groot-Brittannië Pinochet op voorspraak van ex-premier Margaret Thatcher overdragen aan zijn vaderland (22.00 – BBC1) A Soldier’s Tale * Larry Parr, NZ 1988. Gabriel Byrne, de acteur uit Miller’s Crossing die meer punchslagen moet incasseren dan dialogen debiteren, legt veel gevoel in zijn vertolking als Britse soldaat die in het Frankrijk van WO II verliefd wordt op de van collaboratie verdachte Marianne Basler. Een gevoelig oorlogsdrama. (20.10 – Vitaya) Jagged Edge ** Richard Marquand, VS 1985. Joe Eszterhas, het donkere geweten van Hollywood, schreef het scenario van deze suspenserijke rechtszaakthriller, puik vertolkt door Jeff Bridges (de charismatische krantenuitgever die van moord beschuldigd wordt), Glenn Close (de scherpe advocate die hem verdedigt) en Peter Coyote (de hardnekkige openbare aanklager). (23.00 – VT4) Ginger Snaps *John Fawcett, CND 2000. Het leven van twee door de dood geobsedeerde adolescente zussen verandert radicaal als een van hen door een gemeen beest gebeten wordt. Vreemde, hyperefficiënte Canadese culthorror met feministische commentaar, een onderhoudende en gore update van de weerwolffilm met Cronenberg- en The Cat People-invloed. (01.15 – BBC 2)

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content