OVER LEVEN: LEVENSLANG RUGPIJN?

21.05 CANVAS

Rugpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. De kosten die met ziekteverzuim en behandelingen gepaard gaan, zijn gigantisch: er wordt gesproken van bedragen die oplopen tot 2 miljard euro per jaar. Toch zouden nog veel mensen in stilte pijn lijden: een vijfde van alle chronische- pijnpatiënten durft er niet eens met zijn arts over te spreken. Ze willen er anderen liefst zo min mogelijk mee lastigvallen. Daardoor trekken chronische pijnpatiënten een muur op om zich heen. Ze ontwikkelen nutteloze methodes om met pijn om te gaan: niet te veel bewegen maar stilzitten, fysieke handelingen vermijden, etc. Op lange termijn krijgen die pijnpatiënten natuurlijk nog meer problemen dan tevoren. In het Algemeen Ziekenhuis van Maastricht breken ze dat muurtje daarom systematisch af. Pijn wordt aangepakt door je gedachten en gevoelens te veranderen. Om niet in het new age-circuit te verzeilen, wordt die therapie gekoppeld aan oefentherapie of rugscholing. Hun resultaten zijn behoorlijk spectaculair: al na drie weken zouden de eerste tekens van herstel zichtbaar zijn. Anneke Kumlar bijvoorbeeld, patiënte in het AZ Maastricht, rijdt na tien jaar opnieuw met de fiets. ‘Ik vind het geweldig’, zegt ze. ‘Het leuke van die hele therapie is dat mensen je oprecht geloven als je zegt dat er wat aan de hand is. Op het laatst ging ik zelf geloven dat het alleen maar tussen mijn oren zat.‘ Toch is het vaak niet mogelijk om de pijn volledig uit te schakelen. Dat is dan ook allerminst de bedoeling, volgens Prof. Dr. Johan Vlaeyen van de Universiteit van Maastricht: ‘Leven zonder pijn is onmogelijk, maar dat is niet erg. Pijn heeft ook steeds een functie. Het is ons vooral te doen om te zorgen dat de patiënt niet langer moet aankijken tegen een ellendig leven.’

60 Jaar Pippi Langkous Documentaire over het personage dat de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren zestig jaar geleden bedacht (19.10 – Ned1) Het Verstand van Vlaanderen Nieuwe reeks van de kennisquiz voor kinderen (20.40 – VTM) Who Killed Stalin? Toen Stalin in 1953 stierf, was de officiële doodsoorzaak een hersenbloeding. Maar er hangt nog steeds een waas van geheimzinnigheid rond zijn overlijden. Werd hij misschien vermoord? (21.45 – Canvas)

First Blood ** Ted Kotcheff, VS 1982. De twee sequels deden de reputatie van dit Rambo-origineel meer kwaad dan goed. Er gaat van deze geweldfilm over de mentaal onstabiele Vietnamveteraan Sylvester Stallone, die amok maakt in een klein stadje en de oorlog nog eens in een bos overdoet, zowel dreiging als ambiguïteit en pathos uit. (20.35 – Kanaaltwee) Proof of Life * Taylor Hackford, VS 2000. Efficiënt maar routineus romantisch kidnapdrama, gesitueerd tegen de achtergrond van de Zuid-Amerikaanse jungle. Deed indertijd nogal wat inkt vloeien door de ontluikende romance tussen Meg Ryan en Russell Crowe (20.50 – VT4) The Astronaut’s Wife * Rand Ravich, VS 1999. Een astronaut goes bananas na een incident in de ruimte. Mislukte psychologische thriller met Rosemary’s Baby-invloed, ondanks de aanwezigheid van Johnny Depp. (21.00 – VIJFtv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content