Weet u wat de beste film aller tijden is? We helpen u even op weg: het is niet Citizen Kane, Vertigo, 2001: A Space Odyssey, of een van de andere klassiekers die altijd in dit soort lijstjes opduiken. Neen, de beste film aller tijden is Batman: The Dark Knight. Dat is althans de mening van de gebruikers van imdb.com, de encyclopedische web-site waar je alle informatie over films, acteurs, regisseurs enzovoort kunt terugvinden. Gebruikers kunnen oude en nieuwe films een quotering geven, en sinds The Dark Knight in de Amerikaanse bioscoopzalen kwam, is de prent naar de top van het lijstje ‘beste films aller tijden’ geschoten.

Natuurlijk zal er niemand de uitverkiezing van The Dark Knight echt ernstig nemen, maar het toont wel een beetje aan hoe het internet – en dan vooral Web 2.0, waarbij de gebruikers de content leveren – werkt: een klein groepje gepassioneerde surfers kan voor resultaten zorgen die je even met de wenkbrauwen doen fronsen. Daardoor komt het bijvoorbeeld dat je op Wikipedia massa’s informatie over de Star Wars-films zult vinden of dat het lemma in de internetencyclopedie over John Locke, het personage uit Lost, net iets langer uitvalt dan dat over John Locke, de Britse filosoof. Terwijl het belang van beiden voor de wereldgeschiedenis natuurlijk niet echt te vergelijken valt.

Dat mechanisme waarbij een mondige minderheid het meeste lawaai maakt, heeft er ook voor gezorgd dat Fans, de nieuwe fictiereeks van Stany Crets en Peter Van den Begin, zoveel stof heeft doen opwaaien. Nadat de eerste aflevering uitgezonden werd, stroomden de reacties op het internet binnen, en daarbij waren het vooral diegenen die zich geërgerd hadden die van zich lieten horen, met bespiegelingen als ‘Betalen we daar belastingen voor?’ Nu is een beetje controverse natuurlijk vaak meegenomen, maar in dit geval werden de reacties van de tegenstanders zelf het onderwerp. Toen de tweede aflevering op antenne kwam, ging het er dan ook niet meer over of Fans sterke televisie is, maar over hoeveel mensen er zouden afhaken. Dat bleken er trouwens niet zoveel, wat kan betekenen dat mensen zich ofwel graag ergeren ofwel dat er veel meer kijkers waren die Fans apprecieerden of op zijn minst een tweede kans wilden geven dan op het eerste gezicht leek.

Of Fans goed is, daar zijn wij na twee afleveringen eerlijk gezegd ook nog niet helemaal uit. Maar de reeks steekt wel af tegen de vele risicoloze en voorspelbare programma’s waarmee we overspoeld worden, en alleen daarom moet ze verdedigd worden. Ook reeksen als In de Gloria of Alles Kan Beter zorgden bij het begin voor weerstand, terwijl er bij de heruitzendingen niemand nog over valt. Het vorige tv-programma dat zulke felle reacties opriep was trouwens Willy’s en Marjetten, de komische reeks van Bart De Pauw en Neveneffecten die na één seizoen en ondanks redelijke kijkcijfers werd afgevoerd. Als we ons laten leiden door diegenen die het hardst roepen, is er binnen een paar jaar écht geen bal meer op tv.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content