DE SPREEKBUIS VAN BUSH. DE DOCUMENTAIRE ‘OUTFOXED’ LEGT DE AMERIKAANSE NIEUWSZENDER FOX OP DE ROOSTER.

ZONDAG 24/10 û 20.55 NED3

Outfoxed

The Path To War. Maanden voordat het Amerikaanse leger Irak binnenviel, bracht het Amerikaanse Fox News Channel onder die noemer verslag uit over de vergaderingen in de Verenigde Naties, de diplomatieke gesprekken en de pogingen van de regering-Bush om de wereld te overtuigen. De oorlog is onafwendbaar, dat was de teneur van de uitzendingen op de belangrijkste nieuwszender van Amerika. Het is maar één van de vele voorbeelden van de manieren waarop Fox News Channel haar kijkers probeert te overtuigen van de juistheid van het beleid van Bush. Fair and balanced, zo luidt de slagzin van de Amerikaanse nieuwszender Fox News Channel, eerlijk en evenwichtig. In zijn documentaire Outfoxed toont regisseur Robert Greenwald aan dat Fox allesbehalve objectief is, en in de voorbije maanden en jaren vooral diende als spreekbuis van de Bush-regering. Nu is dat niet meteen een verrassing: Fox is immers eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch, die wereldwijd honderden kranten, tv-stations en radiozenders bezit, waaronder allesbehalve linkse organen als The Sun in Groot-Brittannië en de Amerikaanse New York Post.

Fox News Channel werd in 1996 precies opgericht om weerwerk te bieden tegen ‘de door links gedomineerde’ media in de Verenigde Staten – en dus om een rechtse invalshoek te tonen en in vijf jaar tijd is de zender CNN voorbijgestoken als grootste nieuwszender van de Verenigde Staten. Outfoxed toont hoe alomvattend de subjectiviteit van Fox News Channel is en hoe bewust het nieuws verdraaid wordt. Greenwald laat aan de hand van uitgelekte, interne memo’s en gesprekken met ex-medewerkers zien hoe de leiding van de zender erop toeziet dat er niet van de officiële, Republikeinse partijlijn wordt afgeweken. Aan de hand van beeldmateriaal van nieuwsuitzendingen en debatprogramma’s krijg je een beeld van hoe de zender haar eigen agenda aan de kijker opdringt (een eventue- le overwinning van Kerry bijvoorbeeld wordt afgedaan als ofwel totaal onmogelijk ofwel een gigantische ramp voor het land).

Outfoxed kwam precies op het juiste moment voor de Amerikanen die het gevoel hadden dat ze door de media gemanipuleerd werden. De film werd als dvd verspreid via het internet, en in een maand tijd gingen er 120.000 exemplaren de deur uit. Net zoals bij Fahrenheit 9/11 organiseerden Amerikanen huiskamerfeestjes om samen naar de film te kijken. Het succes bleef niet zonder gevolgen. Enkele weken terug kwam de prent – met een minimum aan middelen gemaakt – in de VS uit in de bioscoop. George Bush had er meteen een vijand bij. Stefaan Werbrouck

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content