Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

STERRENPARADE. GENOTEN VAN ‘WALKING WITH DINOSAURS’? DAN KUNT U HET TWEEDELIGE ‘Op Stap Met Astronauten’ niet laten liggen.

ZONDAG 21 EN 28/11 û 21.05 Canvas

Op Stap Met Astronauten

Een ruimtewandeling in de ringen van Saturnus, even een bezoekje brengen aan een komeet of van dichtbij langs de zon scheren, het is een droom voor iedereen die als kind naar de sterren heeft zitten staren. Tenzij u binnenkort de Lotto wint en dus een plekje kunt boeken op een van de commerciële ruimtevluchten waarmee Virgin-baas Richard Branson over enkele jaren wil beginnen, zal het bij dromen blijven. Maar de BBC brengt met Space Odyssey: Voyage to the Planets (op Canvas te zien onder de titel Op Stap Met Astronauten) toch enig soelaas. Dit tweeluik – van de makers van de bekroonde reeks Walking With Dinosaurs – volgt vijf astronauten tijdens een zes jaar durende missie door de ruimte, naar de grenzen van ons zonnestelsel en de exotische werelden van andere planeten. Een uitstapje naar ’the final frontier’ dus, al moet je geen Klingons of andere buitenaardse wezens verwachten. Voor ze aan de documentaire begonnen, doken de makers eerst in de meest recente wetenschappelijke literatuur, om na te gaan hoe een ruimtereis als deze volgens de belangrijkste specialisten zou verlopen. Daarnaast gingen ze praten met echte astronauten, om de enorme psychische en emotionele gevolgen van zo’n trip in te schatten. Om een en ander realistisch in beeld te brengen, gebruikte men dan weer de nieuwste special effects: daarvoor ging men in zee met Frameworks, een bedrijf dat de effecten deed voor Dinosaurs en voor onder meer de Harry Potter-films. Het resultaat mag er zijn, want Space Odyssey is erin geslaagd de magie van het ruimtereizen perfect te vatten en weer te geven. Het kind in u zal zijn geluk niet opkunnen.

Uitkijken naar…

s The Block (di 23/11 û 21.25 VT4) Tijd voor de finale, de vier appartementen op het Antwerpse Eilandje worden bij opbod verkocht. Overigens beleeft dat andere bouwprogramma, De Werf, deze week ook zijn apotheose (do 25/11 û 20.30).

s De Poolreizigers (wo 24/11 û 20.25 Kanaaltwee) We kunnen ons voorstellen dat u na Ciao Bella! niet meteen staat te springen als er op Kanaaltwee een docusoap op het programma staat. Maar als u De Poolreizigers nog niet gezien hebt, laat de herhaling van deze fijne road-movie waarin Mathias en Dieter Coppens van pool tot pool liften dan niet aan u voorbijgaan.

Uitkijken VOOR…

t Junior Eurovisiesongfestival (20/11 û 20.15 TV1) Rechtstreeks vanuit Lillehammer in Noorwegen: de miniversie van het echte songfestival. De muziek is even slecht, de charmante cultuitstraling ontbreekt.

t Als Je Haar Maar Goed Zit! (wo 24/11 û 20.40 TV1) Een van de grootste miskleunen van het najaar houdt er deze week mee op. In de laatste aflevering vraagt men zich onder meer af welke BV’s een nieuwe carrière zouden kunnen beginnen als taxichauffeur. Alle BV’s die de voorbije weken in dit programma bewezen geen gevoel voor humor te hebben, mogen van ons alvast achter het stuur gaan zitten.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content