De originele trilogie op dvd, zo wordt de Star Wars-box aangekondigd. Dat klopt maar gedeeltelijk, want eigenlijk bevatten de schijfjes al de derde editie van de oude films. George Lucas is immers niet gemakkelijk tevreden. Toen er in 1997 van Star Wars een special edition uitkwam, greep hij al zijn kans om met de technologie van toen in te grijpen: de achtergronden werden aangepast, hier en daar klonk een dialoog anders, er kwamen een paar special effects bij… Maar nog was Lucas niet tevreden, want voor de dvd-box heeft hij opnieuw wat veranderingen doorgevoerd. Niet alleen omdat de technologie is vooruitgegaan, maar ook om de drie oude films helemaal te laten overeenkomen met de drie prequels. Tot wanhoop van veel fans echter: op het internet wordt Lucas verweten de originele trilogie naar de knoppen te helpen, en één site (www.originaltrilogy.com) heeft zelfs een petitie opgestart om de regisseur ervan te overtuigen om de drie films uit te brengen in hun originele staat. Voorlopig hebben al ruim 64.000 mensen de oproep getekend. Het antwoord van Lucas is evenwel duidelijk: met de veranderingen komt hij gewoon dichter bij het verhaal dat hij wou vertellen in de originele films, maar waar hij toen de middelen niet voor had. Wat er ook van zij, sommige veranderingen tonen vooral aan hoe makkelijk het vandaag de dag is om dingen aan te passen. Dit zijn de drie meest in het oog springende ingrepen.

1 Sebastian Shaw wordt Hayden Christensen Op het einde van Return of the Jedi ziet Luke Skywalker de ‘force ghosts’ van Anakin, Obi Wan en Yoda die naar hem glimlachen. In de originele film werd de rol van Anakin-geest gespeeld door Sebastian Shaw, maar op de dvd is zijn hoofd vervangen door dat van Hayden Christensen, die in de drie prequels de jonge Anakin speelt.

2 Clive Revell wordt Ian McDiarmid In de originele The Empire Strikes Back spreekt Darth Vader tegen de keizer via een hologram, dat werd gespeeld door een vrouw in een masker met de stem van Clive Revell. Vanaf Return of the Jedi en in de drie prequels speelt Ian McDiarmid echter de keizer, en zijn gezicht is nu ook in het hologram binnengesluisd. Ook de dialogen zijn veranderd, om de continuïteit te verzekeren.

3 Jabba wordt opnieuw Jabba, maar dan anders

Oké, nu moet u er even de aandacht bij houden. In de speciale editie van Star Wars I uit 1997 laste George Lucas een extra scène in: een ontmoeting tussen Han Solo en Jabba The Hut, een personage dat eigenlijk pas later opdook. Jabba The Hut werd digitaal gecreëerd voor de special edition, maar in plaats van het afschrikwekkende karakter uit Return of the Jedi (en de drie prequels), was de CGI-Jabba hier een miezerig, ruggengraatloos hoopje blubber. En dat wordt nu goed gemaakt: Jabba The Hut is helemaal opnieuw getekend in A New Hope, zodat hij nu meer lijkt op het oorspronkelijke personage. Bent u nog mee? (S.W.)

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content