Dimitri Dewever medewerker Trends

Epische slagvelden en gewiekste oorlogstactieken zijn slechts enkele van de militaire hoogtepunten in het overdonderende Battlefield 4.

ACHTERGROND

De Battlefield-reeks strijdt al meer dan twaalf jaar aan het gamefront, maar het duurde tot 2010 voor het grote publiek zich gewonnen gaf. Pas toen uitgever Electronic Arts bij Battlefield: Bad Company 2 de grove middelen inzette, de kwaliteit stevig opdreef en toenmalig genremonopolist Call of Duty in het vizier nam, kwam het potentieel van de franchise helemaal tot ontplooiing. Battlefield is echter altijd zijn eigen koers blijven varen. In plaats van de blitse, baldadige vuurgevechten uit andere reeksen te kopiëren of te imiteren, opteert de serie steevast voor een eigenzinnige simulatie van een slagveld. Ook bij het gloednieuwe Battlefield 4 primeren tactiek, doelgerichtheid en geduld op haantjesgedrag en toeval.

VERHAAL

Het verhaal plaatst je in de gevechtslaarzen van Amerikaans sergeant Recker. Tijdens een levensbedreigende missie in Azerbeidzjan wordt hij gebombardeerd tot de nieuwe aanvoerder van een speciaal getraind eskader. Het duurt niet lang of het team belandt midden in een absurde machtsstrijd tussen de VS, China en Rusland. Al oogt alles nog zo scherp en verzorgd – we zagen ook al even de nieuwe Frostbite 3-engine in actie op PlayStation 4 – ook bij Battlefield 4 fungeert het single player-gedeelte als veredelde oefenmodus. Het ongeveer acht uur durende verhaalgedeelte is weinig verrassend en bulkt van de genreclichés. De échte kracht ligt wederom bij het uitgebreide onlineluik.

VIRTUEEL STRIJDTONEEL

Online overstijg je je rol van voetsoldaat niet alleen door op te klimmen in rang en krachtiger handwapens en gadgets te hanteren, maar evenzeer door het bemannen en besturen van allerlei rollend, varend en vliegend materieel. Afhankelijk van de omgevingen en het opzet duiken er onder meer tanks, helikopters, gevechtsvliegtuigen, jeeps, buggy’s, quads en speedboten op die je ter aanval of verdediging kunt inzetten. De omgeving speelt een nog grotere rol: naast het bombastisch opblazen van gebouwen is het ook mogelijk om overstromingen en andere rampen uit te lokken en daarmee de strategie van beide kampen in de war te sturen. Dat geeft het spel een intense epiek die ontbreekt in andere oorlogsshooters.

VERDICT

Grafisch is Battlefield 4 zonder twijfel de meest indrukwekkende episode uit de reeks. Glas breekt, muren verpulveren, water vernielt, explosies zorgen voor brandhaarden, en de lichtinval verandert natuurlijk naarmate je beweegt. Eén speler kan via een tablet zelfs de rol van commandant op zich nemen, waarbij hij een overzichtskaart bestudeert, zijn team informatie doorspeelt én luchtsteun biedt met bombardementen. Op 29 november verschijnt de game ook voor PlayStation 4, waarbij het grafische gedeelte nog een niveau hoger schakelt en het maximale aantal onlinespelers van 24 naar 64 opgedreven wordt. Zoek dus best nog enkele weken dekking als je de aanschaf van een PS4-console overweegt.

BATTLEFIELD 4

PC, PLAYSTATION 3, XBOX 360

ELECTRONIC ARTS

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content