21.05 – CANVAS

In het begin van de jaren veertig stelde Hugh Sinclair, onderzoeker aan de universiteit van Oxford, vast dat Eskimo’s nauwelijks last hadden van hartkwalen. Hij ging op zoek naar een verklaring en kwam uiteindelijk bij Omega-3 terecht, een vetzuur dat je vooral vindt in olierijke vissoorten – het soort dat de eskimo’s bijna dagelijks op het menu hebben staan – en dat het hart zou beschermen tegen allerlei gevaren. Het idee dat vet gezond kan zijn, was in die tijd zo controversieel dat niemand Sinclair ernstig nam: hij werd belachelijk gemaakt en moest uiteindelijk zelfs zijn job aan de universiteit opgeven. Maar dat schrikte de man niet af: hij bleef zijn studie verder zetten en begon zelfs aan een Eskimodieet. Honderd dagen lang at hij niets anders dan vette vis en zeehondenblubber. Hij begon gewicht te verliezen, ook al at hij een halve kilo vet per dag, en zijn bloed werd heel dun: als hij zich sneed, was de wonde bijna niet te stelpen. Daar lag volgens Sinclair de magie van Omega-3: omdat het vetzuur de rode bloedcellen verdunt, kunnen ze ook geen klonters vormen en zo hartaanvallen veroorzaken.

Zestig jaar later is de heilzame werking van Omega-3 tegen hartproblemen algemeen aanvaard. Maar ondertussen is gebleken dat het vetzuur niet alleen het hart een duwtje in de rug kan geven. Wetenschappers hebben immers ontdekt dat Omega-3 een essentiële bouwsteen is van onze hersenen en daardoor ook op heel wat andere vlakken een belangrijke rol speelt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in landen waar meer vette vis wordt gegeten, er minder depressies zijn, en ook het effect van Omega-3 op Alzheimer, Parkinson, autisme, dyslexie en het IQ wordt volop onderzocht. Alleen spijtig dat onze dagelijkse inname van het vetzuur vandaag gevoelig lager ligt dan vroeger. Enerzijds omdat we minder vette vis eten, anderzijds omdat de vette vis die we nog eten door de industriële productie minder Omega-3 bevat. En dus krijgt iedereen de raad meer en betere vette vis te eten. Hugh Sinclair kan het helaas niet meer meemaken: hij stierf in 1990.

Grand Registratie van een concert van Monza op 17 november, toen de groep met haar intieme theatertournee begon (13.00 – Canvas) Close-up: Cervantes Documentaire over het succes van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha, de beroemde ridderroman van Miguel Cervantes (19.00 – Ned1) Michael Palin in de Himalaya Herhaling van de zesdelige reisreeks waarin Python Palin door het Himalaya-gebergte trekt (21.45 – Canvas)

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content