SURFEN OP BREEDBAND. NU DE INTERNETMARKT VRIJWEL VERZADIGD IS, lokken Internetaanbieders abonnees met nieuwe en welluidende formules.

WWW.BELGACOM.BE, WWW.TELENET.Be

Nieuwe internetformules

Begin augustus maakte de vereniging van Belgische internetaanbieders de cijfers van de laatste maanden bekend. Blijkbaar heeft bijna iedereen die er potentieel in geïnteresseerd is ondertussen wel een internetaansluiting. Zelfs de zogenaamde light-abonnementen, waarbij je voor een lagere prijs een beperkte breedbandverbinding krijgt, hebben het totale aantal abonnementen niet hard doen stijgen. Een rijpe markt dus.

Door met meer of andere opties uit te pakken, proberen de providers toch nog nieuwe abonnees binnen te halen of bestaande abonnees te doen overschakelen naar een ander, duurder abonnement. Bij Belgacom Skynet hebben ze nu plots de vijftigplussers ontdekt. Het ADSL Easy Start pakket richt zich tot de mensen uit die doelgroep die kennis willen maken met het internet. Een echt nieuwe abonnementsformule is het niet: je kan kiezen voor bijvoorbeeld een Go-abonnement van 39,95 euro of een light-abonnement van 29,95 euro. Wel krijgen de oudere jongeren nu een goedkopere aansluiting bij hen thuis, een gratis internetcursus van één dag, en een gratis telefonische hulplijn. Met dit laatste zullen vooral de kinderen, kleinkinderen en schoonzoons van de vijftigplussers blij zijn.

Telenet had al een tijdje een aanbod voor verschillende doelgroepen: beginners, mensen met één of met verschillende computers, zware gebruikers en gamers. Dit aanbod hebben ze nu teruggebracht tot drie formules: een light-abonnement, en de twee nieuwe formules, ExpressNet en ExpressNet Plus. Die twee laatste opties zijn grotendeels te vergelijken met de oude, en zeker voor de doorsnee gebruiker hebben ze niet zoveel nieuws te bieden. Bij de twee nieuwe abonnementen krijg je nu wel meer mailboxen bij. Bij het Plus-abonnement gaat de theoretische surfsnelheid naar omhoog, mag je meer gegevens binnenhalen en kan je sneller zaken doorsturen. Je moet er wel 51,95 euro voor neerdokken. Het gewone ExpressNet kost 41,95 euro, evenveel als het vroegere Mono-abonnement.

De vraag is natuurlijk of je die extra dingen wel nodig hebt. Bij ExpressNet Plus krijg je bijvoorbeeld acht mailboxen. Het gemiddelde gezin zal daar weinig mee kunnen aanvangen. Anderzijds is de snelheid van ExpressNet Plus best wel aangenaam, en raak je er vlug aan gewend. Maar welke snelheid je haalt, hangt van veel meer factoren af dan alleen de provider: de snelheid en instellingen van je computer, de site die je wilt bereiken, enzovoort. In elk geval moet je al een zwaar en intensief internetgebruiker zijn om echt alles te halen uit de duurdere abonnementen.

Breedband mag dan wel een luxe zijn, maar het blijft voorlopig ook een dure luxe. Goed uitkijken naar welk abonnement het beste bij je past, is dan ook de boodschap. Bruno Koninckx

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content