NAOMI GEKLEINEERD

02/04/08 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:09

Nare visioenen ('Mulholland Drive'), allesverterend verdriet ('21 Grams'), rancuneuze geesten ('The Ring' 1 en 2), monsterlijke gorilla's ('King Kong'), schuldcomplexen en verdwaalde kogels ('Babel') en nu weer sadistische snotapen: is acteren voor Naomi Watts (39) een vorm van zelfkastijding?

'Funny Games' is een reflectie op geweldfilms als 'Hostel' of 'Saw' maar bevat zelf ook een stevige dosis geweld en sadisme. Vreest u niet hetzelfde, op goedkope chills en thrills mikkende publiek aan te trekken?

Naomi Watts: Ik denk dat Michael Haneke net dat publiek wíl aantrekken. Hij probeert ze gewoon in de val te lokken. Het gaat om een massapubliek waarvan Haneke gelooft dat het schuldig is en dat hij wil confronteren met écht geweld, op een heel brutale, authentieke manier. Op de duur wordt het bijna grotesk. Hij bouwt de spanning op, sleurt de toeschouwer mee maar houdt voortdurend afstand en geeft hem nooit wat hij wil. Het is alsof Haneke je offscreen toespreekt en zegt: 'Ik wéét dat je nu je kicks wil, maar je krijgt ze niet.' Veel mensen zullen de bioscoop gefrustreerd verlaten en dat is net de bedoeling.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners