Donderdag 28/10, 20.45 – vtm.

De ‘Missie Amazone’-kalender is te koop voor euro9,95 op www.vtm.be

Rob Vanoudenhoven is terug, en u zult het geweten hebben. Een kleine impressie? ‘Houd een broccoli héél dicht tegen je gezicht en beweeg hem zachtjes heen en weer’, luidt zijn instructie. ‘Zo voelt het om over het Amazonewoud te vliegen.’ Samen met negen ouder-tienerduo’s ging hij wel voor het échte werk: een avontuurlijke, 6500 kilometer lange tocht van de monding tot de bron van de Amazone. Bedoeling is met zoveel mogelijk na zes weken die plek hoog in de Andes te bereiken. ‘En neen, niemand hoeft door de anderen te worden weggestemd’, benadrukt de expeditiebegeleider van dienst.

Toch vertrouwd terrein voor jou, niet?

Rob Vanoudenhoven: In 2002 ben ik voor Via Vanoudenhoven samen met Vera Dua op bezoek geweest bij Raoni, het hoofd van de Kayapostam in de Amazone. Ik vond het een aangenaam weerzien. In tegenstelling tot de koppels wist ik dus wat ik kon verwachten – dat je bijvoorbeeld constant kletsnat bent en na enkele dagen niet meer proper geraakt. Niet dat het daarom minder zwaar was: zes weken is erg lang.

De deelnemers vallen enkel af als de lokale bevolking hen na een proef niet geschikt acht om in de jungle te overleven, ze hoeven elkaar dus niet weg te stemmen. Was dat belangrijk voor jou?

Vanoudenhoven: Ik had in ieder geval niet toegestemd als het programma enkel om conflicten zou draaien. Onze ouder-tienerkoppels zijn absoluut geen survivalexperts die tegen elkaar strijden in een afvalrace. Ze móéten samenwerken, toch als ze willen vooruitkomen in de jungle en het gebergte. Ik weet dat het tegenwoordig de tendens is om in realityprogramma’s naar ruzies en botsingen te zoeken, maar die zul je bij ons niet vinden.

Echt alles peis en vree? Begonnen de jongeren na een paar dagen niet te zeuren om een internetaansluiting of gsm?

Vanoudenhoven: Goh, je krijgt wel eens ruzies tussen de ouders en de tieners, maar die zouden er thuis ook zijn. Als je zestien bent, vind je je vader of moeder meestal niet erg hip. (Lacht) Toch heeft niemand ooit geklaagd. Persoonlijk vond ik het trouwens bevrijdend om eens zes weken bijna onbereikbaar te zijn. Eigenlijk was de reis in twee opzichten een tocht naar de bron: enerzijds was ons doel het beginpunt van de Amazone, anderzijds komen ouders en kinderen weer dichter bij elkaar. Ze kunnen niet anders.

Had je geen zin om zo’n tocht met je eigen kinderen te ondernemen?

Vanoudenhoven: Tuurlijk wel, maar ze zijn daar toch net iets te jong voor. Mijn oudste zoon is er wel al dertien, maar is – gelukkig – nog niet aan het puberen. Totnogtoe heb ik akelig brave kinderen. (Lacht)

In de eerste aflevering maken jullie al kennis met enkele lokale slangen. Nooit bang geweest van vogelspinnen en andere beestjes?

Vanoudenhoven: Een vogelspin zou ik durven vast te nemen. Het waren de dieren die ik níét herkende die ik liever niet in mijn buurt had. (Lacht) We hebben ook wel minder veilige plekken aangedaan, zoals het drielandenpunt tussen Colombia, Peru en Brazilië, een knooppunt van drugskoeriers. Dan ben je blij dat de politie weet waar je bent. Een keer heb ik echt schrik gehad, toen we met twee koppels verdwaald waren in een bootje op de rivier. Onze gids bleef maar van die gekke geluiden maken in de hoop op antwoord van een andere local, maar dat kwam er niet. Toen ging mijn hartslag toch de hoogte in.

Ondertussen worden dagelijks grote delen van de Amazone weggekapt. Denken jullie ook aan het milieu?

Vanoudenhoven: Absoluut! De mensen ginder zijn erg warm en vriendelijk, maar je ziet in hun ogen dat ze zich afvragen of wij blanken ook iets aan hun situatie gaan veranderen. Ze beseffen maar al te goed dat wij geld verdienen met onze productie, terwijl hun woud door anderen wordt leeggeroofd. Mijn belofte aan Raoni ben ik nagekomen door een benefiet te organiseren. Nu hebben we samen met WWF een Amazonekalender uitgebracht – volledig klimaatneutraal gedrukt, dat spreekt – waarvan de opbrengst naar een project tegen ontbossing gaat. Ik heb kinderen: natuurlijk lig ik wakker van de toekomst van onze planeet!

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content