Dinsdag 2/3, 20.40 – vtm

‘Ons eigen restaurant is onze levensdroom’, zullen de vijf nieuwe duo’s waarschijnlijk prevelen bij de start van Mijn restaurant. In het verleden is die droom echter wel eens op een nachtmerrie uitgedraaid. Bij deze alvast vier lessen die de nieuwkomers uit de vorige seizoenen kunnen trekken – zeg niet dat we hen niet gewaarschuwd hebben.

Laat uw verleden u niet achtervolgen

In een druk bekeken programma met uw hoofd op tv komen, kan mensen die nog een appeltje met u te schillen hebben op ideeën brengen. Gentenaar Ben, een deelnemer van vorig jaar, had eerder al een restaurant moeten sluiten vanwege een scheiding – volgens kwatongen had hij die aan een pornoverslaving te danken. Zijn eveneens deelnemende zus Dominique sleepte dan weer een in het slop geraakte fotozaak met zich mee én gebruikte hetzelfde btw-nummer voor hun restaurant. Gevolg: een juridisch kluwen over wie nu die schuldenput moest dichten, broer en zus of de zender?

Het verleden hoeft overigens niet altijd als een molensteen om de nek te hangen. Kijk naar Jelle uit het eerste seizoen. Tijdens zijn jeugd was die wat op de dool geraakt, maar net daarmee wist hij de kijkers te beroeren nu hij zich herpakt had en met moeder Micheline een zaak wilde beginnen. Na een kwakkelende start rijfden ze de overwinning binnen.

Wees geen open boek

Natuurlijk zijn die tv-makers zo lucide om te kiezen voor licht ontvlambare deelnemers die bij voorkeur niet door te veel zelfkennis gehinderd worden. Hét beeld van het tweede seizoen was dat van Claudio Dell’Anno tierend in zijn keuken. In andere omstandigheden is hij de beminnelijkheid zelve, verzekerde de jonge chef. Met een klungelende ober, een al te mondige souschef of een stel veeleisende klanten was er echter elke week wel een aanleiding voor Claudio om over de rooie te gaan. Of wat met de stikjaloerse Ghislaine van de Red Pepper uit seizoen één. Manlief Pieter die te klantvriendelijk reageerde op een beetje flirterig vrouwelijk clientèle volstond voor een telegenieke uitbarsting.

Houd uw relatie op orde

Samen een restaurant starten wordt wel eens omschreven als de op één na ultieme relatietest. Dit doen voor het oog van kijkend Vlaanderen is dan ongetwijfeld de overtreffende trap. U strijkt de plooien in de echtelijke sponde dan ook het best glad vóór u aan Mijn Restaurant deelneemt. Vorig jaar hadden Mechelaars Chris en Wendy de pech dat ze daar niet aan gedacht hadden. Hun huwelijk desintegreerde zowat live op televisie met een gemene spin-off in de gespe-cialiseerde pers achteraf. De schade was gelukkig niet onherroepelijk, het koppel heeft zich inmiddels verzoend.

Vestig u niet in Limburg

Vlaanderen kampt wellicht met een Monumentenstrijdtrauma. Bij dat Canvasprogramma slaagde de geoliede Limburgse stemmachine erin om godbetert een stoomstroopfabriek te laten uitroepen tot dringendst te beschermen monument van het land. Sindsdien is de rest van Vlaanderen achterdochtig bij elke televoting waarbij onze sterkst te mobiliseren provincie betrokken is. En hoewel al ieder jaar een Limburgs duo de finale van Mijn Restaurant wist te halen, zat winnen er nog niet in.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content