AN ENGLISHMAN IN NEW YORK. John Schlesingers baanbrekende sixtiesklassieker is nu ook op Blu-ray te bewonderen.

(Blu-ray)

1969

Film: ****

Extra’s: **

(20th Century Fox)

Film. De Britse regisseur John Schlesinger kijkt vol verbazing, afkeer en verdoken genot naar het leven aan de zelfkant in het zondige New York City. Hij is de buitenstaander die in de meest miserabele buurten rond Times Square een grimmige realiteit observeert die nooit eerder op zo’n brutale en openhartige manier in een Amerikaanse publieksfilm werd geëtaleerd. Ondanks het toen controversiële onderwerp van mannelijke prostitutie en de hypermodieuze verpakking – die nu soms op de zenuwen werkt – gaat het in essentie om een onbeschroomd ouderwetse tearjerker .

Jon Voight is in zijn eerste grote hoofdrol – de rol van zijn leven – een zekere Joe Buck, een naïeve bordenwasser uit Texas die zijn beste cowboyplunje aantrekt en naar Manhattan trekt om er zijn lijf te verkopen aan rijke oude dames. Bij aankomst wordt hij meteen geconfronteerd met de onverkwikkelijke realiteit van de onverschillige miljoenenstad. Het enige echte menselijk contact dat hij heeft, is met de kreupele schooier Ratso Rizzo (Dustin Hoffman in een van zijn meest memorabele creaties), die hem eerst berooft en dan zijn would-bepooier wordt.

Deze twee marginalen staan model voor de vele maatschappelijke schipbreukelingen die ondanks alle tegenslag nooit de moed verliezen. Verkleumd van de kou, vernederd door het leven en door iedereen in de steek gelaten, blijven ze dromen van een beter bestaan, gesymboliseerd door het zonnige bejaardenparadijs Miami Beach in het pre-cocaïnetijdperk.

Anno 1969 was de vormgeving van Schlesingers eerste Amerikaans uitstapje geforceerd trendy, met opzichtige foefjes, zelfbewuste visuele grappen en beeldassociaties à volonté. De hele film door flitst in subliminale modus de traumatiserende jeugd van Joe Buck voorbij, maar voor wie het oorspronkelijke boek van James Leo Herlihy niet heeft gelezen, is dat allemaal erg onduidelijk en verwarrend. Liefhebbers van de sixties worden getrakteerd op een psychedelische party vol hallucinatorische effecten en gastoptredens van vele supersterren uit Andy Warhols Factory.

De rol die Midnight Cowboy gespeeld heeft in het slopen van de taboes rond de uitbeelding van homoseksualiteit in de cinema is altijd zeer omstreden en paradoxaal geweest. Enerzijds trok de gay community van leer tegen de bijzonder negatieve stereotypen (elke homo in de film, jong of oud, is zielig en pathetisch), maar anderzijds is de band die groeit tussen Hoffman en Voight een van de grote mannelijke – weliswaar aseksuele – love stories uit de geschiedenis van Hollywood.

Extra’s. In enkele retrospectieve docu’s wordt hulde gebracht aan de in 2003 overleden John Schlesinger. Met Midnight Cowboy was hij trouwens de eerste en voorlopig ook de laatste regisseur die een Oscar won voor een X-rated film.

Win

Win 5 Blu-rays van Midnight Cowboy. Zie pagina 6.

FOCUS TRAKTEERT OP KNACKFOCUS.BE

PATRICK DUYNSLAEGHER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content