Donderdag 7/08, 21.30, National Geographic Channel

Voor u zich aan de ongetwijfeld indrukwekkende en militaristisch synchrone openingsceremonie (vrijdag 8/08, 14.00, live op Eén en Eén HD) vergaapt, werpt Megastructures alvast een blik op de al even spectaculaire plek waar deze plechtigheden zullen plaatsvinden. Het olympische stadion van Peking - u intussen misschien beter bekend als het Vogelnest - is een ingenieus staaltje moderne architectuur en een vat vol boeiende feiten.

U wil cijfers? Welaan: het stadion is 330 meter lang, 220 meter breed, 69,2 meter hoog en beslaat een oppervlakte van 258.000 vierkante meter - waarvan 204.000 vierkante meter ook bruikbaar is. 36 kilometer staal met een gewicht van 45.000 ton was nodig om de 91.000 olympische toeschouwers veilig de atletieknummerste laten aanschouwen.

Het impressionante vogelnest is het werk van het bekroonde Zwitserse architectenduo Herzog & de Meuron, dat de in 2002 door de Chinese overheid uitgeschreven wedstrijd won. Hun ontwerp werd nadien wel nog aangepast: zo moest het bijzondere uitschuifbare dak verdwijnen om de kosten te drukken. Wie de andere kanshebbers nog eens wil bekijken, kan terecht op www.bjghw.gov.en/-forNationalStadium/indexeng.asp.

Aangezien het project door de overheid zes maanden werd stilgelegd omte beslissen of het wel voortgezet mocht worden, was de tijdsdruk groot. Opbepaalde momenten werkten er naarverluidt tegelijkertijd negenduizendarbeiders.

Naar aloude Chinese traditie wordt het in de plaatselijke media doodgezwegen, maar de bouw van het stadion zou aan meerdere mensen het leven gekosthebben. De dodentol varieert van twee tot tien tot tientallen, naargelang van de bron. Uit anonieme getuigenissen blijkt dat de politie de lijken snel kwam oppikken en dat er ongewoon hoge schadevergoedingen, tot 16.500 euro, werden uitgekeerd. Ter vergelijking: de dagvergoeding van de arbeiders varieerde tussen de 4 en de 5,5 euro.

Even over de leuke bijnaam: Herzog & de Meuron verwezen in hun wedstrijdvoorstel zelf al naar de vernuftige takkenconstructie van onze gevederde vrienden. Blijkbaar zagen de Chinezen er ook echt een vogelnest in, in China een dure lekkernij en dus symbool van rijkdom. Dat de onderliggende structuur roodgeverfd werd, was een extra pluspunt.

In de buurt van het Vogelnest is nog een doordacht stukje architectuur te zien, namelijk het Aquatics Center - oftewel: het zwembad. Het architectenbureau PTW liet zich inspireren door zeepbelletjes en creëerde met meer dan 100.000 vierkante meter ETFE-panelen de 'Water Cube'. Niet helemaal toevallig wordt dat bouwsel onder de loep genomen in de volgende aflevering van Megastructures op zaterdag 9 augustus om 23 uur.

(B.D.C.)