met ‘SHARK TALE’ wil het animatieteam van dreamworks HET MONSTERSUCCES VAN ‘FINDING NEMO’ OVERTREFFEN. om de vloedgolf aan de box office kracht bij te zetten, pakt de producent uit met een indrukwekkende STERRENCAST, inclusief martin scorsese en robert de niro. wij doken de oceaan in en stellen de sterren achter de vissen voor. of omgekeerd, zo u wil.

‘SHARK TALE’

VANAF 13/10 IN DE BIOSCOOP

Oscar, Lenny en Lola over ‘Shark Tale’ Over het improviseren in de opnamestudio

Smith: De interactie tussen de acteurs stuurt het verhaal. Tenslotte neemt men eerst de stemmen op en pas dan worden er met de computer tekeningen bij gemaakt. Dat levert een opstoot aan creatieve energie op.

Black: Precies. Dit soort werk is dan ook geen Shakespeare, maar pure rock-‘n-roll. Het gaat niet om een vast omlijnde drieakter, maar om een scenario dat in de opnamestudio nog voortdurend wordt bijgewerkt. Vandaar de spontaneïteit.

Will Smith Oscar

Natuurlijk is het aangenaam om door je eigen koraalrif te dobberen als een lokale held, om door je medevissen te worden beschouwd als een onverschrokken haaienkiller en om je zo in de gunst te spartelen van de bloedmooie vamp met kieuwen, Lola. Maar wat als de waarheid je uiteindelijk toch dreigt in te halen? Oscar is niets meer dan een aalgladde praatjesmaker die, in tegenstelling tot wat hij zelf beweert, nooit een duel op leven en dood met een haai heeft gewonnen – een geknipte rol voor Will Smith dus. Zijn grote witte Nemesis kreeg per toeval gewoon een anker op zijn kop. Slaagt Oscar er alsnog in zijn mythomane reputatie waar te maken wanneer hij écht oog in oog komt te staan met een haai uit de maffiose bende van Don Lino?

Angelina Jolie Lola

Een computergegenereerde, diep onder de waterspiegel duikende maffiaparodie zonder femme fatale? Het klinkt even geloofwaardig als Hendrik Daems. Lola is een verleidelijke draakvis die al haar fraai ontwikkelde zinnen en vinnen heeft gezet op Oscar. Of beter nog, op Oscars plots verworven naam, faam en rijkdom. Trouwens: Angelina Jolie als een sensuele vis met de pruilmond van een pornoster? Kennelijk bestaat er zelfs binnen het digitale universum van voice animation zoiets als type-casting.

Renee Zellweger Angie

Enkel Angie, de licht neurotische receptioniste van Sykes’ Shark Wash, geloofde in Oscars megalomane dagdromen toen niemand hem nog zag zwemmen en nog voor hij tot held werd geproclameerd. Helaas voor het heimelijk verliefde engelvisje fladderen Oscars vinnen sindsdien nog enkel op en neer voor de opportunistische vissenbabe Lola.

Ziggy Marley Ernie

Hebt u ooit de fysieke gelijkenissen opge-merkt tussen tropische kwallen met tentakels en rastafari’s met dreadlocks? De geïnspireerde productiedesigners van Shark Tale duidelijk wel. Ziggy Marley (de zingende zoon van reggaelegende Bob) zit blijkbaar niet om enige zelfspot verlegen en injecteert – makkelijk met die elektrisch geladen tentakels – als Cleaning’ Ernie het verhaal met een deugddoende dosis street cool en een zompig Jamaicaans accent. Easy, mon.

Robert De Niro Don Lino

‘You see something? You eat it. That’s what sharks do’, prent Don Lino, de meedogenloze opperhaai die met harde hand het koraal regeert, zijn fragiele zoon Lenny tevergeefs in. De grootse plannen die hij voor zijn zonen Lenny en Frankie heeft, zinken echter in de duistere diepte wanneer antiheld Oscar verschijnt en per abuis Frankie naar Atlantis helpt. De onvermijdelijke vendetta op de pocherige tropenvis wordt aangevuurd door de dreigende stem van Robert De Niro, die nog maar eens zijn tweedimensionale maffiapersona uit de kast haalt. Benieuwd of de animatoren DreamWorks hem deze keer wél komisch talent wisten in te blazen. Let ook op het De Niro-vuurvlekje op zijn wang!

Martin Scorsese Sykes

De woorden spuwende blaaskaak Sykes leidt een rustig leventje als uitbater van een haaienwassalon tot een van zijn schoonmaakemployees – Oscar dus – het plots tot lokaal glamouricoon schopt. Oscar en Sykes besluiten de vinnen in elkaar te slaan en sluiten een niet te weigeren deal. Terwijl Scorsese’s topzware wenkbrauwen gemakkelijk te imiteren vallen, zal het animatieteam wel de nodige overuren hebben moeten kloppen om ook zijn kolkende debiet aan woorden digitaal bij te benen. Een grappige knipoog: De Niro alias Don Lino die – in tegenstelling tot wat in hun stilaan iconische partnerschap het geval is – eindelijk Scorsese (alias diens vazal Sykes) eens mag commanderen.

Jack Black Lenny

De schlemielige outcast van de Lino-clan. Lenny weigert immers – geheel in contrast met zijn biologische inborst en de traditie van La Famiglia – zijn medevisjes te intimideren, af te persen of op te peuzelen. Lenny is dan ook een vegetarische grote witte haai die nog wel meer ‘issues’ door zijn kieuwen heeft pompen. Zo houdt de vredelievende carnivoor ervan om zich als dolfijn te verkleden, uiteraard tot afgrijzen van zijn geheel uit machismo opgetrokken vader. Een vegetarische travestiet: nu al ons favoriete personage, met dank aan de heerlijk anarchistische waanzin van Jumpin’ Jack Black.

De cast

Bij DreamWorks houden ze niet van half werk. Het bedrijf werd in 1994 opgericht door entertainmentreuzen Jeffrey Katzenberg, Steven Spielberg en David Geffen, en wist eerder al de box office te kraken met de digitale avonturen van Shrek. Ditmaal heeft DreamWorks kosten noch moeite gespaard om het koraalrif waar Shark Tale zich afspeelt met enige Hollywoodglamour te injecteren. Drie jaar lang werd er aan deze productie gewerkt, goed voor een geraamd prijskaartje van tachtig miljoen dollar. De stemmencast is indrukwekkend: Will Smith, Angelina Jolie, Jack Black, Robert De Niro, Martin Scorsese, Ziggy Marley en – elk koraaltje heeft zijn kraaltje – Renée Zellweger. Maak kennis met de personages uit misschien wel de meest naturalistische, door method-acting gestuurde animatiefilm uit de geschiedenis van Hollywood.

Over de fysieke gelijkenissen tussen de stemmencast en hun personages

Smith: Mijn oren vind ik wonderwel geslaagd. Alleen de kleur is iets minder. Vooral het personage van Angelina Jolie vind ik echt fraai. Ik begon spontaan sushi te eten toen ik Lola voor de eerste keer zag.

Jolie: Ja, er zijn mijn lippen natuurlijk. Hoe had ik het kunnen weten? Maar voor de rest ben ik heel tevreden hoor. Ik vind dat ik er best appetijtelijk op sta.

Black: Fragiel als ik ben, weiger ik daarop in te gaan. Ik ben wel blij dat ik dankzij Lenny eindelijk eens enkele nieuwe aspecten van mijn persoonlijkheid heb kunnen belichten. Het toont de tedere, intieme kant van de jonge Jack Black.

Over de reden waarom Hollywoodsterren zich voor dit soort werk laten strikken

Smith: Het is DreamWorks-baas Jeffrey Katzenberg die me voor de rol van Ocar heeft gevraagd. En die kerel heeft momenteel zoveel macht in Hollywood dat ik niet durfde te weigeren. Ik moest wel. Bovendien moet ik hem nog een hoop schulden.

Black: Veel geld krijg je er niet voor, maar het heeft ook zo zijn voordelen: het duurt helemaal niet lang.

Door Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content