Luke Cage

Vanaf vrijdag 30/9 in Netflix

Flashforward voor wie nog niet bekend is met het personage: een mislukt gevangenisexperiment bezorgt de onterecht veroordeelde Luke Cage bovenmenselijke kracht en een ondoordringbare huid. In een poging om zijn leven weer op te bouwen, trekt hij zich terug in New York, meer bepaald in Harlem.

Toen stripfiguur Luke Cage in 1972 voor het eerst de kop opstak, werd hij, als de eerste Afro-Amerikaanse Marvel-superheld met een eigen serie, een voorbeeld voor voornamelijk gekleurde jongeren. En Cage is nog steeds een icoon, zeker nu Netflix hem een eigen reeks geeft.

Dat weet ook Mike Colter, die de superheld na een passage in Jessica Jones voor de tweede keer vertolkt: ‘Als mensen zich verdiepen in de zwarte cultuur, is het belangrijk dat we hen positieve beelden voorschotelen. Luke Cage is een superheld. Positiever dan dat wordt het niet. (lacht) Ik draag dus een zekere verantwoordelijkheid. Maar daar probeer ik niet aan te denken. Het is namelijk een zware last om te dragen.’

Het kan ook gevaarlijk zijn om enkel daarop de nadruk te leggen.

MIKE COLTER: Het nieuwe zou er snel af zijn. Ik juich het feit toe dat de reeks over de Afro-Amerikaanse cultuur gaat, maar ze is ook veel meer dan dat. Er zijn het gelaagde verhaal, de goede acteurs en de parallellen tussen heden en verleden. Ik ben tegelijk wel trots dat mensen Cage als een voorbeeld beschouwen, en ik hoop dat de zwarte gemeenschap een goed gevoel over hem zal hebben.

Luke Cage hoort wel thuis in het rijtje Netflix-superhelden. Hoe verhoudt deze reeks zich tot de rest?

COLTER: Als Daredevil een misdaaddrama is en Jessica Jones een psychologische thriller, dan is Luke Cage een hiphopwestern, over een mysterieuze man die aankomt in een voor hem onbekende omgeving. Hij wil zich aanvankelijk koest houden, maar ziet een aantal dingen gebeuren die hem niet bevallen, waarna hij, zeer tegen de zin van de lokale machthebbers, uit de schaduw treedt. Luke Cage is een superheldenserie, maar heeft dus een klassieke verhaallijn.

Luke Cage verhuist naar Harlem in plaats van Hell’s Kitchen, waar Daredevil en Jessica Jones zich afspelen.

COLTER: Luke Cage heeft de A-trein naar downtown genomen. (lacht) Ik weet zeker dat we na een tijdje weer naar Hell’s Kitchen zullen terugkeren, maar voor het verhaal was dit een logisch vertrekpunt. Ik heb zelf vijf jaar in Harlem gewoond en er is veel veranderd sinds ik er vertrokken ben, maar tijdens de opnames had ik meteen weer voeling met die plek. Het is interessant om via de serie te tonen wat daar leeft, cultureel, maar ook politiek en muzikaal.

Hebben we eigenlijk nog nood aan een nieuwe superheld?

COLTER: Ik denk het wel. Nee, ik ben er zeker van. Als één iemand besluit om op te staan terwijl iedereen blijft zitten, zal dat altijd anderen inspireren. Dat is niet alleen hoe het Marveluniversum werkt, maar ook de wereld waarin we vandaag leven: we zijn op zoek naar reddende engelen, zowel op politiek als op economisch vlak. Hoe groter de nationale en internationale onrust, hoe meer nood wij hebben aan superhelden.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content