20.00 – CANVAS

9/11 is voor de eenentwintigste eeuw wat de moord op JFK was voor de twintigste: iedereen weet waar hij uithing en wat hij aan het doen was toen twee vliegtuigen zich in de New Yorkse Twin Towers boorden en tegelijk ook het Pentagon werd aangevallen. Maar waar was en wat deed de Amerikaanse regering op die beruchte dinsdag in 2001? Volgens de controversiële documentaire Loose Change zat die doodleuk achter de knoppen van de netjes georkestreerde aanslagen. Ter Zake toont een samenvatting van hun anderhalf uur durende betoog dat de tegenstrijdigheden en lacunes in de officiële versie van 9/11 moet blootleggen.

Meer dan 5 miljoen keer is Loose Change ondertussen al gedownload, wat het een van de meest succesvolle films op het internet maakt. Het begon nochtans kleinschalig. Op aanraden van acteur James Gandolfini verzon aspirerend regisseur Dylan Avery, een jonge twintiger uit New York, een verhaal waarin hij en zijn maten 9/11 onthulden als een samenzwering van de Amerikaanse regering. Nog in de researchfase bleek zijn uitgangspunt helemaal niet zo fictief en werd zijn film een documentaire. Met amper 2000 dollar, maar veel overtuiging bracht hij in april 2005 Loose Change uit. De documentaire verspreidde zich razendsnel via het internet en dankzij een financieel steuntje van 6000 dollar kon hij een tweede, meer volledige versie produceren. Hij riep de hulp in van twee vrienden, wapenspecialist en oudgediende Korey Rowe (producer) en researcher Jason Bermas (webmaster) en de rest is geschiedenis.

Live-beelden, ooggetuigenverslagen, wetenschappelijke onderzoeken… het New Yorkse drietal heeft alles uit de kast gehaald om zijn gelijk te bewijzen. Zo moeten foto’s van het Pentagon na de crash onder meer aantonen dat het geen passagiersvliegtuig was dat het zwaar bewapende instituut binnenvloog, maar een kruisraket van het Amerikaanse leger. Met vertraagde beelden van de instortende WTC-torens willen ze bovendien ook bewijzen dat deze stevige bouwwerken niet instortten door brandende kerosine, maar wel door strategisch geplaatste explosieven. De muziek is onheilspellend, het betoog helder, het bewijs schijnbaar onomstotelijk. En toch. Loose Change heeft haast evenveel tegen- als medestanders en veroorzaakte een golf van counterfilmpjes. Screw Loose Change geeft in ondertitels weer waar het originele filmpje de bal misslaat, en Loose Trains parodieert hun theorie door een aanslag met treinen. Oordeel zelf.

Het laatste nieuws Het medialandschap is de laatste jaren ingrijpend veranderd. In de reeks De Toekomst gaat men na hoe de journalistiek er over twintig jaar uit zal zien (20.05 – Ned3) Het spook van Tsjernobyl Aflevering van de reeks Keerpunt, over de reacties in België op de ontploffing in Tsjernobyl in april 1986 (20.50 – Canvas)

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content