THE KING EN DE KOLONEL. OP ZOEK NAAR ‘COLONEL’ TOM PARKER, DE LEGENDARISCHE MANAGER VAN ELVIS PRESLEY.

Maandag 16/8 û 23.50 Ned3

Looking for Colonel Parker

Tijdens de dagen na het overlijden van Elvis Presley in augustus 1977, was er één man die de commercie rond the King aanstookte: zijn legendarische manager ‘Colonel’ Tom Parker. ‘Elvis is niet gestorven’, zo vertelde hij tegen journalisten. ‘Alleen zijn lichaam is dood: er verandert niets.’ Na aanleiding van de verjaardag van Elvis’ dood herhaalt NPS de Nederlandse documentaire Looking for Colonel Parker, over het leven van de man die nu zowat symbool staat voor de hebberige, onbetrouwbare en leugenachtige manager.

Tom Parker werd in 1909 in Nederland geboren als Andreas Van Kuijk. Halverwege de jaren twintig trok hij richting the States, alwaar hij een nieuwe identiteit aannam en alle sporen naar de oude uitwiste (sommige onderzoekers verbinden zijn plotse vertrek met een onopgeloste moord in Nederland, maar harde bewijzen zijn daar niet voor). Hij werd echter nooit een Amerikaans burger en omdat hij geen geldig paspoort had, heeft hij zich altijd verzet tegen buitenlandse tournees voor Elvis.

In de jaren ’30 hield Parker zich onledig met allerlei kleine oplichterij (bv. het verkopen van ‘foot-long’ hot dogs waar in werkelijkheid twee kleine worstjes aan elke kant naar buiten piepten), maar toen hij de eerste rockster onder zijn hoede kreeg, mocht hij met de grote jongens meedoen. En die begrepen al snel dat de manager op het snelle, gemakkelijke gewin uit was en weinig op lange termijn dacht. Toen de inkomsten uit de muziek daalden in de jaren ’60, verhuurde Parker Elvis met plezier uit aan Hollywood, alwaar de vele abominabele films zijn imago verder de dieperik in hielpen. En toen die bron opdroogde, verkocht hij de rocker aan de grote Las Vegas-hotels, waar hij zijn eigen gokverslaving kon botvieren met zijn ‘percentje’ (niet minder dan de helft!) op de inkomsten.

In de jaren ’80 en ’90 verscheen een hele reeks boeken over de onfrisse praktijken van Parker en zijn wurggreep op Elvis. Tot aan zijn dood in 1997 zou de manager zich echter proberen te verdedigen tegen de aantijgingen. Volgens hem wist Elvis perfect wat er in zijn naam gebeurde maar had hij de mentale kracht niet om ertegen in te gaan. Bovendien smeet hij het geld door ramen en deuren, zodat Parker wel slechte deals aan moest gaan. De verhouding Elvis-Parker was er geen tussen het lammetje en de slechte wolf, maar zat veel ingewikkelder in elkaar. Stefaan Werbrouck

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content