‘Met de Ascensor da Bica bereiken we de Biarro Alto, het hoger gelegen gedeelte van Lissabon waar we weer afdalen langs de Rua da Misericordia, richting cafe A Brasileira. …

J.Rentes de Carvalho Uitgeverij Atlas, 328 blz., 1100 fr. (27 OE)

‘Met de Ascensor da Bica bereiken we de Biarro Alto, het hoger gelegen gedeelte van Lissabon waar we weer afdalen langs de Rua da Misericordia, richting cafe A Brasileira. Daar treffen we het bekende beeld van de dichter Fernando Pessoa aan. Via de befaamde handelsstraten (Rua de Ouro, Rua da Prata) komen we uit op de Praça de Comércio met zijn representatieve gebouwen en het beroemde Café Martinho da Arcada.’

J. Rentes de Carvalho, die eerder een onvolprezen Portugalgids schreef, neemt ons nu op sleeptouw in zijn geliefde stad Lissabon. Hij toont er ons zijn favoriete plekken en laat ons de stad zien door de ogen van de schrijvers Fernando Pessoa, José Saramago en Eça de Queiroz (‘hij droeg witte pakken terwijl mode en fatsoen zwart voorschreven’), wat veel pittiger lectuur oplevert dan de ietwat obligate en onvermijdelijke inventaris van musea en bezienswaardigheden. De auteur maakt zich boos op de arrogante dichter Byron die botte tirades afstak tegen Lissabon in zijn Childe Harold’s Pilgrimage. Byron klaagde God aan omdat hij zo’n mooie plek als Sintra aan zo’n bruut volk gegeven had.

Tilly Hermans start een nieuwe uitgeverij in samenwerkingsverband met Atlas. Na een dienstverband van ruim dertig jaar vertrekt Hermans, uitgever Nederlandse literatuur, bij uitgeverij J.M. Meulenhoff (een filiaal van PCM). De werksfeer bij Meulenhoff zou kapot zijn. Tilly Hermans neemt een hele reeks auteurs mee uit het Meulenhoff-fonds: Adriaan van Dis, Rudy Kousbroek, Marcel Möring, Nelleke Noordervliet en Carolijn Visser. * Salman Rushdie’s roman Fury, die eerst als Nederlands boekenweekgeschenk Woede verscheen, wordt in heel de Britse pers als benedenmaats gekraakt. * Uitgeverij Penguin plaatst 200 klassiekers (waaronder Frankenstein van Mary Shelly) op het internet. * De Duitse vertaling van Erwin Mortiers Marcel (Suhrkamp Verlag) is matig enthousiast ontvangen door de kritiek. Wie is deze Marcel, vraagt de FAZ zich af: ‘Over zijn gedachten ervaar je haast niets.’ * De Britse schrijfster Doris Lessing, feministe van het eerste uur, klaagt aan dat mannen voortdurend beledigd worden door vrouwen zonder dat iemand daartegen protesteert. Het feminisme is de prooi geworden van luiheid en sluwheid, aldus Lessing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content