Lars Kepler

© Anna Lena Ahlströhm

1 Je kunt het niet over jullie hoofdpersonage Joona Linna hebben zonder Jurek Walter te vermelden. Wisten jullie vanaf het begin dat hij de belangrijkste antagonist zou worden?

Lars Kepler: Zodra we Joona in onze eerste thriller Hypnose opvoerden, voelden we de schaduw van Jurek Walter. Hij was en is altijd aanwezig en had heel veel invloed op Joona. Hij dwong hem vreselijke keuzes te maken. Vanaf het begin wisten we ook dat er drie grote confrontaties zouden zijn. De eerste daarvan vond al plaats in Hypnose. Jurek en Joona zijn elkaars spiegelbeeld en zijn ook bang van elkaar. Jurek weet dat Joona de enige is die hem kan tegenhouden en Joona vreest Jurek, omdat die voor een duisternis in zijn hart zorgt.

2 In jullie thrillers is het kwaad alomtegenwoordig. Hoe moeilijk is het om het ook te laten zegevieren?

Kepler: Net zoals Jona in de Bijbel wil Joona Linna aan zijn lot en zijn missie ontsnappen, maar met dit boek werd het tijd om de cirkel rond te maken. Misschien is Joona gewoon paranoïde, misschien is zijn antagonist alleen in zijn verbeelding herrezen. Hoe dan ook is elke keuze in Lazarus fataal.

3 Jullie schrijven samen, maar zijn er ook projecten waar jullie liever apart aan werken?

Kepler: We schreven voordien al afzonderlijk boeken en scenario’s, maar sinds we als Lars Kepler actief zijn, zijn we in een sterke creatieve flow beland. Onze samenwerking is heel aangenaam. We hebben gewoon zodanig veel plezier als we samen schrijven, dat we er niet aan denken om nog solo aan de slag te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content