Dinsdag 26/5, 21.25 - éénTwintig jaar geleden bestond de meest exotische maaltijd in onze eetkamers nog uit een waterige moussaka, maar nu deinzen we niet meer terug voor zelfgedraaide cannel-loni met vismousse, mooi geschikt op voorverwarmde vierkante borden.
...

Dinsdag 26/5, 21.25 - éénTwintig jaar geleden bestond de meest exotische maaltijd in onze eetkamers nog uit een waterige moussaka, maar nu deinzen we niet meer terug voor zelfgedraaide cannel-loni met vismousse, mooi geschikt op voorverwarmde vierkante borden. Een ware culinaire revolutie die we grotendeels aan enkele beroemde tv-koks te danken hebben. De huidige tv-chefs zijn echte sterren, zeker in Groot-Brittannië. Koks als Nigella Lawson, Gordon Ramsay (foto) en Jamie Oliver regeren er over een imperium van restaurants, kookboeken en in sommige gevallen keukengerief. Koppen XL gaat dieper in op het fenomeen van de Britse 'Superchefs', wij vroegen Vlaanderens hipste kok Jeroen Meus wat hij ervan vindt. 'Er is iets vreemds aan de hand', zegt hij. 'Kookprogramma's zijn geen hype meer, maar wel een echte business. Als bedrijfsleider van een kleine onderneming, en vooral als passionele kok, heb ik daar bedenkingen bij. Ik stel mij vragen bij de authenticiteit en sereniteit van bepaalde koks. Ik zal nooit in een restaurant van Gordon Ramsay eten, omdat het er zo onpersoonlijk toegaat. Ik vind hem een straffe zakenman, maar geen groot kooktalent. Hij heeft zijn hele leven echter hard gewerkt, zodat ik wel kan begrijpen dat hij aan de lokroep van de business bezwijkt.' Publieke optredens zorgen er natuurlijk voor dat een restaurant kan overleven, want in tijden van recessie kunnen sommige chefs met moeite het hoofd boven water houden. Maar als kok moet je commercie en vakmanschap goed combineren, en je niet door je bankrekening laten leiden, zegt Meus. 'Jamie Oliver heeft voor mij afgedaan als chef. Vier jaar geleden ben ik in Fifteen gaan eten, waar hij werkloze jongeren een tweede kans geeft. Die jongeren vertelden mij dat ze Oliver nog nooit ontmoet hadden. Ik heb er moeite mee dat zo'n goed initiatief geen aandacht meer krijgt zodra de camera's niet meer draaien.' In België hoeven we niet wakker te liggen van die commercialisering, want tot nog toe heeft enkel Piet Huysentruyt de markt bestormd met zijn pannenset. 'Vlamingen zijn erg bescheiden', meent Meus. 'Ik heb veel respect voor Geert Van Hecke of Peter Goossens, die hun hele leven al in de keuken wroeten, en hun bekendheid niet misbruiken. Nochtans is België uniek op culinair vlak: wij hebben enorm veel talent op een erg kleine oppervlakte. Ik durf het hardop te zeggen: Vlamingen zijn de beste koks van de hele wereld.' Tine Marguillier